Jeszenszky Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Elfogadom, hogy ön válaszoljon, bár nagyon sajnálom, mert Magyar miniszter úr többek között arról nevezetes, hogy az Internetnek és az elektronikus levelezésrendszernek az erõs támogatója. Ugyanis kérdésem olyan információs csatornán érkezett, ami pontosan ezzel az új mûfajjal cseng össze. Úgyhogy engedje meg államtitkár úr, hogy felolvassam azt az elektronikus levelet, amit egy középiskolai diák, Imre Csaba küldött 37 képviselõnek a következõ ügyben.

"Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben: A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium május 21-ét jelölte meg a biológia és a kémia tárgy központi írásbeli vizsganapjaként. Délelõtt lenne a kémia, délután a biológia. Egy tárgy háromórás maximális teljesítményt kíván a felvételizõktõl, ezt egy napon kétszer elvárni túlzó követelmény" - mondja a diák. Figyelmeztet arra is, hogy az elõzõ években a két vizsgát egymást követõ napokra írták ki. A két tantárgy több intézmény számos szakának a felvételi tárgya, így a kertészmérnök, vegyész, biológus, kémia-biológia szakos tanár, az orvostudományi egyetemen a gyógyszerészeknél és a mûszaki egyetemeken is. "Ezekre a szakokra - írja a diák - minden évben több százan jelentkeznek. Számukra ez a vizsga valódi sorsfordító pont. Az idén ez a probléma állítólag más szakok tárgyaival is elõfordul." A diák Imre Csaba megjegyzése szerint "elvárhatjuk, hogy a felvételi díjak fejében is tisztességes feltételeket biztosítsanak a felvételizõk számára."

Arról is tudósít ez az értesítés, hogy a bölcsészeknél tavaly hasonló eset fordult elõ. Ezt akkor egy interpellációt követõen korrigálták. Javasolja azt, hogy valami olyan szabály szülessen, hogy egy szak két vizsgája nem kerülhet egy napra. (Az elnök a csengõt megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) Kérem, hogy ebben az ügyben a tárca intézkedjen, mert én is teljesen jogosnak, méltányosnak látom a diák panaszát. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage