Kávássy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt évben érettségizett hallgatóimtól értesültem, hogy volt az országban gimnázium - lehet, hogy több is, de egy egészen biztosan -, ahol az akkor zajlott érettségi alkalmával nem volt tétel 1956, és nem is igen tanították, mivel állítólag az illetékes tanár arra hivatkozott, hogy - idézem - "annyi mindent hallott '56-ról, hogy ezért nem tudja, mit tanítson".

Semmi kedvem gúnyolódni, de ilyen alapon akár az egész magyar történelmet is el lehetne hagyni, mivel nincs fontos esemény, intézmény vagy más egyéb, amelyrõl legalább kétféle vélekedés, álláspont ne volna.

(15.50)

De az idézett kifogás azért is fölöttébb furcsa, mert a maga nemében olyan, mintha valaki azért nem tanítaná, mondjuk, a korai, az úgynevezett sötét középkort, mert nem szereti a sötétséget; a szenvedõ szerkezeteket, mert viszolyog a szenvedéstõl; és az atomelméletet, mert iszonyattal tölti el, hogy innen vezettek a szálak az atombombához s a többi.

Tanszéki kollégáim figyelmeztettek, hogy nyugtassam meg magam, mert ennél cifrább esetek is vannak. Van érettségi tételsor, amelybõl hiányzik a Rákóczi-szabadságharc, 1848-49, és még több egyéb más, amirõl eddig úgy tudtuk, hogy kitüntetett hely illeti meg a magyar történelmi köztudatban és így a magyar nemzeti öntudatban is.

Kérdezem tehát államtitkár urat, mit szól a mondottakhoz, nem olyan vadhajtásokkal van-e dolgunk, amiket még idejében kell lemetszenünk, nem lehet engednünk, hogy elburjánozzanak. Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage