Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm. Tisztelt Képviselõ Úr! A mûvelõdési miniszter rendeletben kiadta a gimnáziumi érettségi vizsgaszabályzatot, amely minden iskola és minden érettségiztetõ tanár számára kötelezõ; így ennek 5. §-ában foglalt utasítása is, amely szerint a szaktanár egy- egy vizsgatárgyból a központi útmutató felhasználásával 20-25 tételt készít. Aki ettõl eltér, az szabálysértést követ el.

Minthogy képviselõ úr az interpelláció beadása elõtt levélben is fordult miniszter úrhoz, ahol a konkrét iskolát és a konkrét tanárt megnevezte, természetesen kivizsgáltattuk az esetet. Felkértük Szolnok megyei jogú város aljegyzõjét - az ebben illetékes aljegyzõt - az eset kivizsgálására, és ennek megfelelõen kívánom képviselõ urat tájékoztatni e vizsgálat eredményérõl. Eszerint tehát az ön által levélben megnevezett szolnoki középiskolában, a Tisza-parti gimnázium és egészségügyi szakközépiskolában elvégezték a megfelelõ vizsgálatot. Az ön által említett hallgatókat, minthogy nem nevezte meg õket, nem tudták megkérdezni az ügyrõl, ugyanakkor azonban az összes rendelkezésre álló ismeret szerint az ön által megnevezett tanárnõ két osztályában - a IV. D-ben és a IV. F-ben, ahol õ történelmet tanított - , mindkét osztály számára összeállított tételsorban 25. helyen az 1956- os szabadságharc és forradalom állt.

Kezemben tartom, tisztelt képviselõ úr, az osztálynapló aláírással igazolt beírásának másolatát, kezemben tartom a két osztály számára elkészített érettségi tételsort, az érettségi vizsgák jegyzõkönyveinek másolatát és az érettségirõl készült tantestületi záróértekezlet jegyzõkönyvének a másolatát. Eszerint tehát a tanárnõ a tanítási órákon az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeivel foglalkozott, a tételsorban ez a tétel 25.-ként szerepel, az érettségi vizsgák, és a záróértekezlet jegyzõkönyvei szerint az elnökök a tanulók felkészítését és felkészültségét dicséretesen jónak találták.

Mindennek következtében azt kell mondanom, hogy a képviselõ urat minden bizonnyal tévesen informálták, és az interpellációban foglaltak minden alapot nélkülöznek.

Tekintettel arra, hogy képviselõ úr nem elsõ alkalommal interpellál hallomásból szerzett tényekre, vonaton meghallgatott párbeszédekbõl leszûrt információkra, szeretném kérni, hogy ezeknek az információknak, ezeknek a forrásoknak a valóságtartalmát interpelláció elõtt ellenõrizze, vagy legalábbis kérje fel az erre illetékes szervet ennek ellenõrzésére, még mielõtt ország-világ elõtt a magyar közoktatási és felsõoktatási rendszert indokolatlanul rossz hírbe hozza. Köszönöm, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage