Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! 1995 januárjában a Magyar Demokrata Fórum feltett egy kérdést, hogy mit tesz a minisztérium az iskolák megmentéséért. Akkor a válasz úgy szólt, hogy természetesen tesz, és májusra meglesz ez a program. Hogy melyik év májusára, az nem derült ki. Úgyhogy tulajdonképpen várhatunk '95-tõl kezdve, hogy talán idén májusban meglesz a program.

Én most nem általában az iskolák bezárásáról szólnék, hanem szeretném megkérdezni, hogy államtitkár úr, illetve a minisztérium mit tesz azért, hogy azokat az iskolákat, ahol kevesebb a gyerek, de nem néptelenedik el a környék, fokozatosan ne zárják be. Különösen megdöbbentõ volt az a kérés - amellyel közel kétezren fordultak hozzám -, hogy Hejõcsabán be kívánják zárni a Gárdonyi Géza Általános Iskolát, ráadásul úgy, hogy elõtte már bezárták a Gárdonyi Géza Fiókkönyvtárat, a Petõfi Mozit. Az egyetlen kulturális intézmény ezen a környéken ez az általános iskola.

Tudom, államtitkár úr el fogja mondani, hogy kevesebb a gyerek, azonban ha államtitkár úr figyelembe veszi azt, hogy ez az iskola rendelkezik sportudvarral, tornateremmel, akkor igazán nem jó megoldás az, hogy most ugyan integrációnak hívják - hiszen a 45. számú Általános Iskolával közös igazgatás alá kerül, és nem kerül bezárásra -, de mindannyian tudjuk, hogy elõbb-utóbb ezek az iskolák bezárásra kerülnek, az épületüket pedig más használja fel.

Abban a reményben kérem államtitkár úr válaszát, hogy tesz valamit ezért a Mûvelõdési Minisztérium. Annál is inkább, hiszen ez a minisztérium terjesztette elõ azt a törvénymódosítást, amelynek az a következménye, hogy aki 1998-ban elsõ osztályba lép, az már 18 éves koráig fog járni a közoktatási intézménybe. Kérem államtitkár úr válaszát: mit kíván tenni ez ügyben.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage