Aszódi Ilona Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

ASZÓDI ILONA KATALIN (független): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A mezõgazdaságban, mint mindannyian tudjuk itt a Házban és másutt is, nagyon sok probléma van. Az egyik probléma a napszámoskérdés rendezetlensége. A mezõgazdasági napszámosmunka gyakorlatilag a mai rendszerben, vagy úgy nevezhetjük, hogy szabályozatlan, vagy ha azt mondjuk, hogy szabályozott, akkor gyakorlatilag ezek közé a szabályok közé nem terelhetõ be. Ez utóbbi megállapításomat jelzi az is, hogy ma a napszámosmunka szinte 100 százaléka illegális, és nyilván a feketegazdaságot szaporítja.

Azt gondolom, hogy nagyon helyes a kormány azon törekvése, hogy a feketegazdaságot próbálja felszámolni, és nagyon helyes az a törekvése is, hogy a munkaügyi központok várhatóan a munkaerõpiacot is ellenõrzik, és egyre inkább ellenõrizni fogják. Azonban ha a mezõgazdaságban ilyen fokozott ellenõrzések várhatók, akkor mindenképpen fontos lenne a napszámosmunkát olyan módon szabályozni, hogy az elfogadható legyen magának a mezõgazdaságnak is, a gazdálkodóknak is.

Azt szeretném öntõl kérdezni: gondolkodik-e azon a minisztérium, hogy valahogyan a terület specialitásainak megfelelõen szabályozza ezt a kérdést, és ezáltal tulajdonképpen lehetõséget teremt arra, hogy a kormánynak bevételei is legyenek, ugyanakkor lehetõséget teremt arra is, hogy a tisztességes gazdálkodóknak módja legyen nyugodtan alkalmazni, legálisan, elfogadható terhekkel napszámosokat, munkásokat. Köszönöm. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage