Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Ismét elérkeztünk az agrárágazat életét befolyásoló szakmai törvények megalkotásának folyamatában egy olyan ponthoz, amikor lehetõségünk nyílik a lakosság közel 10 százalékát érintõ fontos döntések meghozatalára.

A halászatról és a horgászatról szóló új és korszerû szabályozás megalkotása ugyanis közel egymillió ember életét befolyásolhatja valamilyen formában. A most napirenden szereplõ törvényjavaslatban foglalt garanciák eloszlathatják a halászat és a horgászat körében az utóbbi években kialakult bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy a halászati jog tulajdonosa személyében bekövetkezõ esetleges változás az eddigi ráfordítások elvesztésével járhat.

Ezért fogadtunk be minden olyan módosító javaslatot a törvényjavaslat vitája során, mely, ha új keretek között is, de a halászok, horgászok helyzetének viszonylagos stabilizálódását szolgálja, illetõleg biztosítja a halászati jog, ezen belül a horgászattal kapcsolatos jogosultságok zavartalan gyakorlását. Köszönjük ezért valamennyi módosító javaslatot, amelyek - ha nem is fogadtuk el mindet - mindenképpen ráirányították figyelmünket a törvényjavaslat hibáira és hiányosságaira. Külön köszönet jár a mezõgazdasági bizottságnak azért, hogy a képviselõi módosító javaslatok nagy részének mintegy szintézisét megalkotva, pontosítva azok szövegét, felvállalta a szükséges korrekciók elvégzését.

Ennek megfelelõen akként egyszerûsödtek az állam önálló halászati jogának hasznosításával kapcsolatos hatósági eljárás szabályai, hogy a haszonbérbeadás ténye egyben a pályázati kérelemhez mellékelt halgazdasági terv jóváhagyását is jelenti. Egyértelmûbbé váltak az elektromos halászattal kapcsolatos szabályok is azáltal, hogy felhatalmazást kapott a földmûvelésügyi miniszter e halászati módszer alkalmazásának rendeletben történõ korlátozására, illetõleg a tilalmi idõszakon túli megtiltására is.

Rugalmasabbá vált a szabályozás a halgazdálkodási terveket illetõen. Nevezetesen: a jogosult személyében bekövetkezett változás lehetõséget biztosít - a halgazdasági célok módosulása esetén - a halgazdálkodási terv változtatására vagy akár új terv elkészítésére is. Ugyancsak a mezõgazdasági bizottság javaslata teremtett lehetõséget a földmûvelésügyi miniszter számára arra, hogy egyes halászati vízterületeken a vízminõség, illetõleg a vízi élõvilág védelme érdekében korlátozhassa vagy idõlegesen megtilthassa a halak horgászati célú etetését.

Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni az átmeneti idõszak tartamára vonatkozó kompromisszum létrejöttét is, melynek ez esetben is a mezõgazdasági bizottság módosító javaslata szolgált keretül, s amelynek értelmében az állami tulajdonú halászati vízterületek esetében az átmeneti idõszak 2003. január 1-jérõl 2001. január 1-jére változott.

Tisztelt Ház! Kérem, hogy a benyújtott törvényjavaslatot, a kormány által is támogatott módosító javaslatokkal együtt fogadja el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage