Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Az Országgyûlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága 1997. április 10-i ülésén megvitatta a nemzeti-etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosának másfél éves tevékenységérõl szóló beszámolót.

A beszámoló megfelel az országgyûlési biztosokról szóló törvény elõírásainak. A bizottsági vitában az írásos anyag nyomán megfogalmazódott kérdésekre a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosa kimerítõ választ adott.

Különös figyelemmel vitatta meg a bizottság a biztos úr beszámolójának azon részeit, amelyek a települési önkormányzatok jogalkalmazásában megmutatkozó közvetett és közvetlen diszkriminációra irányulnak, valamint az egyenruhás diszkriminációról szóló részeket, amelyek a rendõrségi eljárás diszkriminatív jellegét mutatják sok esetben.

(9.50)

A bizottságban egyhangúan kikristályosodott az a vélemény, hogy az országgyûlési biztos munkája sok esetben a törvényhozók, a kormány és más hatóságok helyett is sokszor segíti megtartani vagy visszaadni az emberek hitét a demokráciában. Olyan emberek számára adja meg ezt a hitet, akik kisebbségi mivoltuk miatt egyébként is sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak. Éppen ezért a bizottság a beszámolót egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta, és a beszámolót elfogadásra ajánlja.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage