Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Országgyûlési Biztosok! Talán azzal kezdeném, amire országgyûlési biztos asszony is célzott, hogy az egyes tárcáknak a kapcsolata nem egyforma az országgyûlési biztosokkal. Itt elsõsorban nem minõségi különbségekre gondolok, hanem mennyiségire. Vannak olyan minisztériumok, amelyek által irányított terület jóval szorosabb kapcsolatot tételez fel az országgyûlési biztosokkal. Ilyen terület, ilyen tárca, azt hiszem, a Belügyminisztérium. Hiszen nincsen olyan nap, nincsen olyan óra vagy perc, amikor ne kerülnénk kapcsolatba rendõrségi, önkormányzati, idegenrendészeti ügyekben.

Éppen ezért, azt hiszem, nagyon fontos, hogy a Belügyminisztérium és az országgyûlési biztosok közötti kapcsolat jó legyen. S ha ezt nagyon röviden akarnám jellemezni, akkor valóban azt mondhatnám, hogy ez a munkakapcsolat korrekt. Már az országgyûlési biztosok is és képviselõtársaim is emlegettek és célzást tettek néhány konkrét ügyre; én is csak ismételném ezeket, illetve felsorolnám, kiragadnék néhány példát, mint például a rendezvények videókamerával való rögzítése, az állampolgári jogok biztosának kapcsolata, kapcsolatszintje, hogy kivel kerüljön közvetlenül kapcsolatba, az idegenrendészeti törvény módosítása, a vállalkozás keretében végzett személyi és vagyonõri, valamint magánnyomozói tevékenységre vonatkozó belügyminisztériumi rendelet módosítása, a kényszerbérletek kérdése mind-mind olyan terület, ahol problémák merültek fel, és ezek a problémák már túlnyomó többségben, azt mondhatom - nem a mai nap nyomása hatására, hanem már jóval korábban -, hogy korrekt módon megoldódtak. S az a nyomásgyakorlás, az a rábírni törekvés, ami az ombudsmanok munkáját jellemzi és egyben eszközét is az õ munkájuknak, azt hiszem, hatásos volt a Belügyminisztériummal szemben.

Ugyanígy említhetném természetesen a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosával való kapcsolatunkat is. Hiszen számos konkrét ügyben együtt, közösen kerestük a megoldást. Gondoljunk itt például a roma jogvédõ szervezet képviselõi által felvetett problémára, a magnófelvétel útján történõ vallomásfelvételre. Jelzi ezt a jó kapcsolatot az, hogy az országgyûlési biztos részt vett a rendõrség, valamint a roma szervezetek vezetõinek megbeszélésén, valamint azt, hogy nem pusztába kiáltott szó volt a kezdeményezése: az országos rendõr-fõkapitány intézkedett annak érdekében, hogy a faji hovatartozásra utaló kifejezések visszaszorításra kerüljenek.

Természetesen nem hagyhatom szó nélkül az adatvédelmi biztossal való kapcsolatunkat sem. Hiszen ez is az a terület, ahol a belügyminiszter irányítása alá tartozó közigazgatási és rendészeti szervek - amelyek a legnagyobb állami adatkezelõ szervek - feltételezik ezt a munkakapcsolatot, és azt hiszem, mind az ide vonatkozó jogszabály-elõkészítési munkában, mind pedig a távlati koncepciók kidolgozásában valóban sikerült egy jó munkakapcsolatot kialakítani. Nem tudom, hogy mennyi-null az adatvédelmi biztos javára a Belügyminisztériummal szemben, de ilyenkor vesztesnek is jó lenni. Hiszen ez azt jelzi, hogy amikor az adatvédelmi biztos vizsgálatai nyomán bizonyos ajánlásokat tett, azokat mi figyelembe vettük valamennyi alkalommal.

(12.10)

Köszönöm szépen a tevékenységüket. Azt hiszem, hogy ha az elmúlt idõszak kapcsolata jellemzi majd az elkövetkezendõ idõszakot is, akkor abból valóban az állampolgárok profitálnak. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage