Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Hegyi Gyula felszólalása után szerettem volna a megjegyzésemet megtenni, de talán még most sem késõ. Azt gondolom, hogy ha Hegyi Gyula olyan élénken figyelt volna a szavaimra, amilyen élénken reagált rájuk, akkor észrevette volna; szó sincs arról, hogy én kizárólag Nikolitsot bíráltam, és Kuncze belügyminiszter urat meg egyáltalán nem. Nem is bíráltam egyáltalán: éppen ellenkezõleg, azt mondtam, hogy a tárca nélküli miniszter elfogadta az adatvédelmi biztos ajánlásait egy olyan visszásság ügyében, amelyet egyébként nem õ követett el, hiszen arra korábban, '90-95-ig, tehát az õ minisztersége elõtt került sor.

Csak azt mondtam, hogy sajnálatos módon annak ellenére, hogy õ ezeket az ajánlásokat elfogadta, és ezt támogatja, a végrehajtásra igen lassan került sor, hiszen idestova eltelt egy év, és a 797 érintett személy közül talán még csak a negyedrészük értesítésére került sor. A belügyminiszter urat sem dicsõítettem minden tekintetben, hiszen arról is beszéltem, hogy miközben egyrészt nagyon is fogékony - és nagyon helyesen fogékony - az ombudsmani ajánlásokra, az idegenrendészeti törvény tekintetében nem történt meg ez az elõrelépés - amire az ombudsmanok ugyancsak ajánlást tettek, és amivel õ egyetértett.

Ami pedig a rendõrségnek a fellépését illeti, én egyáltalán nem vagyok ellene: a rendõrség határozott, ám jogszerû intézkedését nagyon is helyeslem, fontosnak tartom; csak egyrészt nem nagyon helyeslem a látványos, de kevéssé effektív intézkedéseket, másrészt egyáltalán nem helyeslem és nem tudom elfogadni a rendõri brutalitást, különösen, hogyha az következmények nélkül marad.

Hegyi Gyula képviselõtársamnak, aki egyúttal kiváló filmkritikus is, hadd ajánljam a figyelmébe e tekintetben a Szolgálunk és vétünk * címû dokumentumfilmet, amely a filmszemlén díjat nyert. Köszönöm szépen. (Derültség. - Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Hegyi Gyula: Köszönöm szépen.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage