Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Hallottuk a Házban már többször a határok megnyitását; azt, hogy egy demokratikus országban növekszik az elkövetett bûncselekmények száma - ezzel egyet is tudok érteni, és azzal is, hogy az elõzõ négy évben is voltak bûncselekmények.

Azonban nem szeretnék demagóg lenni, és nem is szeretném elhitetni azt, hogy egyik napról a másik napra csodákat lehetne mûvelni, de akkor vizsgáljuk meg a kormányzat tevékenységét, hogy az elmúlt három évben akár a bûnüldözés területén, akár a bûnmegelõzés területén mit tett, és hasonlítsuk össze - ahogy államtitkár úr javasolta - az elõzõ négy év tevékenységével.

A bûnüldözésben a meghatározó szerepet a rendõrség játssza Magyarországon. A rendõrség tevékenységének megerõsítésében, a rendõri állomány növelésében, a technikai színvonaluk emelésében, a fizetésük megemelésében az elõzõ négy évben igen nagy erõfeszítést tett a kormány. (Vancsik Zoltán: Jaj!) Nézzük meg azt, hogy ezt követõen, amikor valóban szervezett formában jelentkezett a bûnözés az autólopásoktól kezdve a kábítószer-kereskedelemig, mit tett a kormány ezek megelõzése érdekében. Hiszen a rendõrség személyi, technikai feltételeinek javítására három éven keresztül semmilyen intézkedési csomagot nem készített elõ.

A törvényalkotás elhúzódásával maga is hozzájárult ahhoz, hogy a mai napig még csak egy javaslat formájában áll elõttünk a szervezett bûnözés, és hadd mondjam, hogy az elmúlt három évben hihetetlen méreteket öltött a szervezett bûnözés. Ennek ellenére vita folyt a belügyminiszter és az igazságügy-miniszter között, ahol az igazságügy- miniszter úr azt az álláspontot képviselte, hogy ezt nem is kell a magyar büntetõ törvénykönyvben megfogalmazni.

És ha tovább nézzük azt, hogy a bûnmegelõzésnek egyéb területén mit tett a kormány (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), akkor nagyon örülünk, hogy hároméves késéssel bejelentette az államtitkár úr az új terveit. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage