Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt gondolom, Isépy képviselõ úr nem vállalkozott lehetetlen feladatra ezzel a felszólalással. Az általa felsorolt tények valóban ismertek, a kormány elõtt is ismertek, odafigyelünk rájuk. Nem véletlenül tartotta a kormány is fontosnak a kulturális alapellátásról szóló törvények Ház elé terjesztését, és nem véletlenül vállalta az említett hároméves megállapodásban, hogy ezt a Ház elé fogja terjeszteni.

Való igaz, a kormány késésben van ezzel, mert nem láttuk értelmét olyan szaktörvény elõterjesztésének, amely különféle kulturális alapjogokat ugyan kimond, de ezek mellé nem tudja odatenni azokat a pénzügyi garanciákat, amely pénzügyi garanciákat például a közoktatási törvény tavalyi módosításában mellétettünk.

Isépy képviselõ úrral teljesen egyetértek a tekintetben is, hogy a kulturális alapellátásnak két nagyon alapvetõ színtere a közoktatás és a közmûvelõdés. (A hangosító berendezés meghibásodása miatt a mikrofon éles hangot ad.) Bocsánat, ez nem én voltam. Ezek közül a közmûvelõdést a tavalyi törvénymódosítás során igyekeztünk a költségvetés teherbíró képességéhez képest elrendezni, és idén sor fog kerülni - amennyiben a tisztelt Ház elfogadja - a közmûvelõdéssel kapcsolatos alapellátási feladatok törvényi tisztázására is. Az ezzel kapcsolatos három törvény törvénycsomagban történõ tárgyalásának koncepciója kormányegyeztetésen van, közben a kodifikációs munka zavartalanul folyik. Az Országgyûlésnek a költségvetés elfogadásakor nem fog gondot okozni az, ha ez a törvény az elsõ fél évben még nem lesz elfogadva, kihirdetve, tekintettel arra, hogy a kormánynak módjában áll a költségvetést olyan módon beterjeszteni, és a tisztelt Háznak módjában áll a költségvetést olyan módon megtárgyalni és elfogadni, hogy abban a kulturális alapellátásról szóló törvény (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) megelõlegezett rendelkezéseit figyelembe vegye. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage