Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mai nap fontos határidõ az összeférhetetlenségi törvényt illetõen, hiszen a mai napon kezdett el csörögni az a vekker, amely egy hónappal ezelõtt indult el. A mai nap az a határidõ, amikor valamennyi képviselõtársunknak le kellett adni a vagyonnyilatkozatát - nyilván nem voltam egyedül, aki ezt a hétvégén készítette el, mint ahogy a fõtitkári szobában sem egyedül adtam le a mai napon ezt -, illetõleg a mai napon kellett döntést hozniuk azoknak a képviselõtársainknak, akik valamilyen gazdasági összeférhetetlenségben érintettek voltak. Tudjuk, hogy van olyan képviselõ, aki a képviselõi posztról mondott le, és tudjuk, hogy a képviselõk nagy többsége a parlamentet választotta.

Nagyon fontos lépésnek tartjuk ezt a törvényt. A szabaddemokraták már 1991-ben szorgalmazták e törvény megalkotását. Hack Péter és Matyi László képviselõtársunk nyújtott be törvényjavaslatot. Akik annak a parlamentnek tagjai voltak, emlékezhetnek arra, hogy az akkori kormánytöbbség még tárgysorozatba sem vette ezt a törvényjavaslatot. Utólag visszagondolva nem is csoda, hiszen az akkori kormánytöbbség igencsak bõkezûen élt ezekkel a stallumokkal: tudjuk, hogy a bennfentes képviselõk akár két-három igazgatótanácsi, felügyelõ- bizottsági tagságot betöltöttek, de a képviselõk, mármint kormánypárti képviselõk többségének is jutott legalább egy. Ezt az állapotot akarta megszüntetni akkor a Szabad Demokraták Szövetsége. Akkor nem sikerült, a választási programban is világossá tettük, hogy ennek a parlamentnek csak akkor van erkölcsi felhatalmazása szembenézni azzal a társadalmi válsággal, a korrupcióval, a gazdasági összefonódásokkal... (Közbeszólás a KDNP padsoraiból: Tocsik!), ha a maga ügyeit rendezi, ha a maga vonatkozásában levonja a szükséges következtetéseket.

Fontos lépésnek tartjuk azt, hogy a vagyonnyilatkozat kivonata mindenki számára hozzáférhetõ, tehát nemcsak egy mindenkitõl elzárt dokumentum õrzi a képviselõk vagyoni állapotára vonatkozó adatokat, hanem valóban a sajtó, a közvélemény is világosan láthatja, hogy a képviselõknek milyen a jelenlegi vagyonállapota, és milyen gyarapodást mondhatnak magukénak. Ez egy fontos lépés az üvegzsebû képviselõség megteremtése felé. Mindannyian egyetértettünk, azt hiszem, ebben a Házban abban, hogy meg kell teremteni a nyilvánosságot, a közéleti tisztaságot, és ez a törvény ezen a téren komoly elõrelépést jelent.

A Szabad Demokraták Szövetsége nemcsak a választási kampányában, hanem a koalíciós tárgyalások során is egyértelmûen hitet tett emellett, mindkét párt egyetértett ebben a kérdésben, a két kormánypárt programjában is szerepelt az összeférhetetlenségi törvény megalkotása. Sajnos, három évet vett igénybe e törvény megalkotása, ez talán nem szerencsés, de mi mégis annak örülünk, hogy létrejött a törvény ezzel is hitet téve amellett, hogy a kormánypártok kormányzati pozícióban is teljesítik azt, amit ellenzéki pozícióban követelnek.

Sokan voltak ebben a parlamentben, akik azzal támadták az összeférhetetlenségi törvényt, hogy nem elég szigorú szabályokat állapít meg. De közülük sokan, akik a korábbi, 1991-ben a szabaddemokraták által javasolt törvénytervezetet elutasították, akkor korántsem voltak ennyire szigorúak. Sõt, azt a tervezetet érezték szigorúnak.

Az Alkotmánybíróság ezzel a törvénnyel kapcsolatban hozott a múlt héten egy fontos döntést. Ez a döntés kiterjeszti az összeférhetetlenségi törvény hatályát, kiterjeszti az 1994 elõtt szerzett gazdasági tisztségekre is.

(15.40)

Tisztelt Ház! Sokan emlékeznek itt önök közül arra, hogy ez volt a szabaddemokraták eredeti álláspontja. Mi egyetértünk, és üdvözöljük ezt a kiterjesztést, hiszen úgy gondoljuk, hogy ezen a módon sikerül teljes körûvé tenni a gazdasági összeférhetetlenségek ügyét.

Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Azért kértem szót a mai napon, mert úgy érzem, hogy a mai nappal - és ténylegesen a mai nappal, és nem az összeférhetetlenségi törvény elfogadásával - tettünk egy komoly lépést a közéleti tisztaság felé. (Dr. Pusztai Erzsébet: Az SZDSZ?!) Úgy érzem, hogy ez mindannyiunk közös érdeke, és reméljük, hogy a parlament valamennyi pártja, illetve a parlamentre figyelõ közvélemény is figyelemmel lesz arra, hogy a mai parlamentnek volt bátorsága - magára nézve is - ezt a törvényt meghozni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage