Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelõtt örömömet szeretném kifejezni, hogy ismét gazdaságpolitikai kérdésekrõl van szerencsénk napirend elõtt eszmét cserélni. Sajnos, a kétperces reagálási idõ persze nagyon kevés, hogy a felvetett sok gondolatra mind reagáljak. Csak néhány nagyon röviden megfogalmazott állítást szeretnék itt megengedni magamnak.

Elõször is: mindannyian tudjuk, hogy a GDP 20 százalékkal csökkent a rendszerváltás táján. Ennek a következményeit a fogyasztásra az elõzõ kormány csak fele részben kívánta figyelembe venni, usque 10 százalékkal csökkent akkor a fogyasztás, és egy másik 10 százalékkal csökkent tulajdonképpen a Bokros-program következményeképpen. Azt gondolom, ezt azért nem szabadna elhallgatni. Hogy valami arányosságnak kell lenni egy országban a megtermelt jövedelem és a lehetséges fogyasztás között, azt gondolom, hogy ez még egy háziasszony-logikában is elég nehéz vitatni.

Ami azt az állítást illeti, hogy alacsonyabb a bér, és jelentõsen csökkent az elmúlt években: ez igaz, de abban a bizonyos tévé-mûsorban az is elhangzott, hogy így lehet a bérköltséget körülbelül mondjuk a cseh vagy a lengyel bérköltséggel arányosnak tekinteni a változtatás után - márpedig ezek a versenytársak -, és nyilvánvaló, hogy ehhez nekünk is igazodni kell. Úgy látjuk, hogy most már azért egy más szerkezetû gazdaság van, mint '94-ben volt.

Csak még egy momentumra szeretném felhívni a figyelmet: egy sokkal nagyobb exportszínvonalat képes a mai magyar gazdaság produkálni, mint mondjuk '94-ben, hiszen kétszámjegyû exportnövekedés van azóta, és még számos összetevõje van. Tehát a mai makroarányok mellett, ahol a fogyasztás-GDP-arány is már körülbelül jónak tekinthetõ, valóban van esélye a fenntartható növekedésnek.

(16.00)

Ami az inflációmérséklést illeti: elméletileg igaza van a képviselõ úrnak, azonban itt egy sajátságos magyar inflációs folyamatról van szó, ahol a strukturális árarány-átrendezõdésnek és a várakozásoknak óriási szerepük van az árak emelkedésében. Miután az energiaárak körülbelül a helyükre kerültek, miután a várakozások reálisan mérsékelhetõek, azt gondolom, igenis van reális esélye az infláció csökkentésének.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage