Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon hasznos a vita, mert közös tapasztalatokat és információkat ad a gazdaságpolitikához, de természetesen a tényekhez való ragaszkodás alapján lehet ezt megtenni.

Ha visszatekintünk a '93-94-es évekre, ott nem az volt a dolog nyitja, amirõl itt hallottunk többektõl is, hanem az, hogy nagymértékben csökkent az export, szemben a mai helyzettel, amikor is folyamatosan nõ az export évrõl évre, és az egyensúly megbomlásának ez volt a fõ oka, és nem a beruházási import. Természetesen nem tanulság nélkül való az akkori történet, számunkra azonban az az igazán fontos, hogy amit ma tervezünk az ország számára a gazdaságban, ez teljesíthetõ cél-e. Nagy valószínûséggel - az összes kutatóintézet és független megfigyelõ szerint - igen, és nem jár olyan káros következményekkel, mint '93-94-ben.

Nem jár olyan káros következményekkel sem, mint az a mezõgazdaság- politika, amelyet az MDF, a Kisgazdapárt és a Kereszténydemokrata Néppárt követett, és amely '90 és '94 között 45 százalékos teljesítménycsökkenéssel járt, és amelyrõl akkor Torgyán József azt mondta - és szó szerint idézem -: "olyan törvényeket hoztunk, aminél az ellenzékiségnek még a létalapja is megszûnt, mert olyan jók és olyan jól fognak mûködni" (Derültség.), és úgy fog vigyázni arra a kormányzati koalícióra, mint a szeme fényére - mintha ezt már mondta volna valaki a magyar történelemben. (Derültség a kormánypártok soraiban.)

Ami pedig azt a megjegyzést illeti, hogy a Bokros-csomag egy felesleges lépés volt, én csak emlékeztetni szeretném a tisztelt képviselõházat és a közvéleményt arra, hogy nemcsak a mai két kormánypárt vallott hasonló nézeteket '94-95-ben a teendõkrõl, hanem a Fidesz is, amely egyébként most lelkesen gratulál az új román kormány hasonló, sõt ennél erõsebb korlátozó lépéseinek, és amely egyébként '93-94-ben az akkori gazdaságpolitikáról úgy nyilatkozott (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), hogy katasztrofális, ma pedig az akkorit elismeréssel méltatja. Hát itt valami logikai bukfenc van.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Torgyán József: Személyes érintettség!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage