Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Persze kissé félve szólok hozzá Barsiné Pataky Etelka napirend elõtti felszólalásához, mert utána fel fog állni Szekeres Imre, és azt fogja mondani, hogy: jelenleg is a kormány tagjai vagyunk, és ezért mi vagyunk a felelõsek a koncessziós autópályáért. Mint ahogy az elõbbi felszólalásában azt a nyilvánvaló valótlanságot állította, mintha a Kisgazdapárt '94-ig kormányon lett volna, holott '92. február 21-én kiléptünk a kormánykoalícióból, többek között éppen azért, mert semmiféle beleszólási jogunk nem volt a kormányzati döntésekbe. Olyannyira nem, hogy például az expóval kapcsolatos egyes döntésekrõl a rádióból értesültünk.

Ezért szükségesnek tartom megemlíteni, hogy a Független Kisgazdapárt most már sokadszor terjeszti elõ azt a véleményét - és ezt újólag elõ fogjuk terjeszteni országgyûlési határozati javaslatban is -, hogy autópályát építeni ma koncessziós módon nem szabad, mert az a legszegényebb vidéki térségeket hermetikusan elzárja az ország középpontjától, elzárja a nyugati szélektõl, és emellett egy olyan helyzetet teremt, amely a turizmus ellen ható tényezõként mûködik. Márpedig Magyarországnak sokkal nagyobb bevétele lehetne a turizmusból, ha minden fontos tényt ennek vetnénk alá.

Ami most már a tervezett 400 kilométer autópálya építésére vonatkozó kormányzati szándékot illeti, errõl kiderült, hogy valójában az autópálya ebbõl csak 100 kilométer. Ez tíz évre vetítve azt jelenti, hogy évenként tíz kilométer - tehát csigalassúsággal épülõ, de koncessziós - autópálya, amely egyértelmûen az elõbb hivatkozott okok miatt a nemzetgazdaság számára káros megoldás, ezért azt a Független Kisgazdapárt (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) ellenzi. Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage