Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Az autópálya- programot a kormány valóban a múlt héten fogadta el, összesen 312,8 milliárd forint értékben. Mi úgy tekintjük, hogy ez egy minimálprogram - tehát válaszként Torgyán képviselõ úrnak.

Valóban, mi sokkal gyorsabban szerettük volna - nagy vitánk volt. Az elsõ három év 42,8 milliárd forintot tartalmaz. A Pénzügyminisztériummal történt egyezség alapján az úgynevezett gördülõ tervezésbe is - azért készülhetett csak most el - ez az összeg fért bele. Minden egyéb kötelezettséget figyelembe véve végre most elindulhat a következõ idõszakra vonatkoztatva.

Pataky Etelka képviselõ asszonynak jelezném, hogy az általa is támogatott, múlt évben elfogadott magyar közlekedéspolitikai koncepció részletesen tartalmazta a magyar autópálya-fejlesztés programját. Ennél tulajdonképpen többet tartalmazott. Ezért gondoljuk, hogy a kormányzat élt egy olyan felhatalmazással, amelyet a parlament, éppen a koncepció következtében adott - annak az elfogadásával adott. Én úgy gondolom, megfelel a parlament játékszabályainak, hogy legalább ennyit fogadott el. Bármely következõ kormányzatnak, azt hiszem, nagyon hálás lesz az egész ország, ha ennél nagyobb programot fog hirdetni; ha úgy fogja látni, hogy még több lehetõség van, a GDP jobban növekszik, és a gyorsforgalmivá fejleszthetõ autópályát teljes nemzetközi autópályaként tudja azonnal megépíteni.

Mi úgy láttuk, ez fog megfelelni, ennek megfelelõn készül az összes program. Megnyugtatásként: igen jelentõs állami - elõször van az, hogy kimondja, legalább 50 százalék - hozzájárulással épül a koncesszió. Nagyon kevés a koncesszióban... - 25 százalék van tervezve, a 75 százalék állami mellett. Tehát döntõen állami pénzbõl fog megépülni. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az idõkeret.) Mégis úgy gondoljuk, szükség van a magántõke bevonására, és ennek megfelelõen nem a benzinárból, hanem amennyiben meghaladja az inflációt, akkor a fogyasztási adó terhére (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az idõkeret.) fog ez az autópályaprogram megvalósulni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage