Molnár Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MOLNÁR PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Egyrészrõl a Freedom House értékelésével kapcsolatban szeretném elmondani: akár ezt az értékelést tekintjük, akár egész egyszerûen csak önkritikusan értékeljük mi magunk azt, hogy 1997-ben Magyarországon még mindig nincs nyitott rádiós és televíziós rendszer, akkor szerintem fontos látni azt, hogy ez valamennyiünk közös felelõssége.

(19.30)

Nyilvánvalóan ebben a parlamenti ciklusban ez a kormány is hozzátette ehhez a maga mulasztásait, ahogy arról én a felszólalásomban is beszéltem. És nyilván ennek a következménye az, hogy még mindig nem a szabad sajtóval bíró országok kategóriájába vagyunk sorolva például ezáltal az intézet által sem.

De szerintem az kétségtelen, hogy ez a kormány és ez a kormánykoalíció volt képes arra az intézményes önkorlátozásra, hogy egy olyan törvényt - természetesen az ellenzékkel együttmûködve -

megszavazzon, amiben most már az önkorlátozás mostani vagy késõbbi esetleges zavarai intézményes akadályok által háríthatók el. És hozzátenném, ha már itt számok és számarányok szóba jöttek, hogy a jelenleg 28 százalékos ellenzék az ilyen önkorlátozó törvénnyel létrehozott médiatestületekben 50 százalékos arányban vesz részt. Azt hiszem, ezt a számot is fontos megemlíteni.

Másrészt pedig a normativitás, a közszolgálati médiumok támogatása terén - ebben a tekintetben egyetértek Deutsch Tamással - egy nagyon fontos garancia a törvényben. Ennek a garanciának az érvényesülésével kapcsolatban valóban nagyon kritikusan említendõ szerintem is az, hogy az adósságok 1997-ben le lettek vonva ennek az automatizmusnak a megfelelõ összegébõl. De attól azért nem lehet eltekinteni, hogy mégis az automatizmusok voltak a kiindulópontjai már a '97-ben beterjesztett költségvetésnek, és egyébként az SZDSZ részérõl én javasoltam, hogy a kulturális bizottság a kuratóriumi beszámolókhoz fûzött határozattervezetekben szólítsa fel, kérje fel a kormányt arra, hogy a '98-as költségvetés tervezésekor maradéktalanul szerepeltesse valamennyi automatizmus szerinti összeget.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage