Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Kósáné Kovács Magda, a Magyar Szocialista Párt ügyvezetõ alelnöke az, aki az elmúlt hónapokban többször is hangoztatta, hogy a sajtószabadság maradéktalan érvényesülése és nem a sajtószabadság sérelme az, hogy a közszolgálati televízióban és rádióban, a hírekben a parlamenti pártok, a kormánypártok és az ellenzék a parlamenti mandátumnak megfelelõen szerepel. Én tudom, hogy Kósáné nem a Szabad Demokraták Szövetségének a tagja, ugyanakkor azt gondolom, amikor Csurka István ezt mondta, az SZDSZ tiltakozott, amikor Kósáné ezt mondja - a koalíciós partnernek nem egy jelentéktelen politikusa -, akkor a Szabad Demokraták Szövetségének ettõl eltérõ véleményét most elõször hallom Bauer Tamástól. De én annak nagyon örülök, hogy ilyen értelemben nem osztja az SZDSZ ezt az álláspontot.

A Freedom House-jelentéssel kapcsolatban pedig csak azt tudom mondani, hogy ha 12-14 ember által olvasott brit, nicaraguai és venezuelai gazdasági hetilapok Magyarország gazdasági állapotáról szóló, nagyon kedvezõ értékelései folyamatosan megjelennek a miniszterelnök úr parlamenti beszédeiben, a Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetségének politikusai által elmondott parlamenti hozzászólásaiban, akkor azt gondolom, hogy a Freedom House nevû, nem igazán jelentéktelen, a nemzetközi médiaéletben és sajtóéletben számon tartott szervezet minõsítésérõl is szót lehet ejteni. Ez a minõsítés 1995-ben, elsõsorban az elõzõ kormány idõszakában történt sajtószabadság súlyos sérelmére elkövetett intézkedések következtében olyan mértékben romlott, hogy Magyarországon nem teljes a sajtószabadság. '95-ben viszont tovább romlott a Freedom House értékelése szerint Magyarországon a sajtószabadság érvényesülése, és míg '96-ban valóban javuló a tendencia, még mindig nem érte el az ország azt, hogy teljesen szabad legyen a sajtója, legalábbis ilyen minõsítést kapjon.

Én soha nem hoztam külföldi szervezetek értékelését, még az ENSZ értékelését sem a magyar parlament elé. Ha kormánypárti képviselõtársaim más összefüggésben idehozzák, akkor a sajtószabadság érvényesülése szempontjából is érdemes ezt a kérdést a parlamentben is megtárgyalnunk. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage