Molnár Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MOLNÁR PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Ház! Egyrészrõl Lányi Zsolt észrevételével kapcsolatban szeretném elmondani azt, hogy az elõfizetési díjakból - ami most készülék-üzembentartási díj néven szerepel a törvény szerint - nemcsak a három közszolgálati adót finanszírozzuk a törvény szerint valamennyien, hanem az e díjakból befolyt összeg egy részébõl bármely televízió, illetve rádió kaphat támogatást közszolgálati mûsorok készítéséhez, és nem nyereségérdekelt adók mûködési támogatást kérhetnek ebbõl az összegbõl, ezen összeg egy részébõl. Tehát ilyen módon azok a nézõk is más úton is részesülnek ezekbõl a befizetésekbõl, ezeknek a hasznából, akik nem tudják fogni a TV2-t.

Másrészrõl viszont a Magyar Televízió 2-es csatornája helyett már az országos magántelevíziók elindulása után két másik független televízió programját tudja majd mindenki nézni, amely ugyan nem közszolgálati adó lesz, viszont nem fog többletpénzbe sem kerülni a nézõknek, hiszen ezek az adók reklámokból fogják magukat fönntartani. Az egyik ilyen országos kereskedelmi adó által fizetett díjból az Országos Rádió és Televízió Testület többek között a kábelhálózatok és a mûholdvevõ rendszerek, mûholdvevõk fejlesztését is finanszírozhatja majd, ami lehetõvé teheti azt, hogy egyre többen tudják majd más oldalról a Magyar Televízió közszolgálati 2-es csatornáját is nézni.

A törvény végrehajtásával kapcsolatban pedig azt hiszem, egyet lehet érteni azzal, hogy válságos helyzet van a magyar médiapiacon általában véve, de azt szerintem nem lehet mondani, hogy a törvény végrehajtása teljesen megakadt volna vagy ne zajlana. Döccenõkkel, problémákkal, késlekedéssel, de zajlik a törvény végrehajtása, és ilyen értelemben problematikusnak látnám olyan jellegû válságstábnak vagy nem tudom, minek az összehívását, ami esetleg hosszasan elnyúló tárgyalások révén éppen ezáltal még tovább elnyújtaná a végrehajtás folyamatát. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Nem azt akarom mondani, hogy Deutsch Tamás ezt javasolta. Természetesen olyan ülések és egyeztetések tartását, amik a végrehajtást gyorsíthatják, magam is támogatom. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage