Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Azt gondolom, az egy sajátos helyzet, hogy 1997 tavaszán a Szabad Demokraták Szövetségének egy parlamenti képviselõje az Országos Rádió és Televízió Testület jelentésének a tárgyalása során Antall Józseffel riogatja önmagát, és azt a néhány embert, aki még a rádióadást hallgatja. Természetesen ehhez neki szíve joga van, én pusztán csak egy dolgot szeretnék fölvetni.

1990 és '94 között az akkori hivatalban levõ kormányzat médiapolitikáját nagyon sok szempontból kritizálta a Fidesz. Ebben a kritikában nagyon sok kérdésben egyetértett az akkori Szabad Demokraták Szövetségével. S mit tesz Isten, az Szabad Demokraták Szövetsége kormányra kerül, és bár finomabb eszközökkel, kicsit másképpen, meg közben el lett fogadva egy médiatörvény, de vannak olyan eszközök, amelyek visszaköszönnek az õ médiapolitikájában. Ezek után természetesen lehet azzal a közmondásos magatartással élni, hogy ha az egyik kútba ugrott, akkor ha én is kútba ugrom, akkor arra van magyarázat. De ezt én nagyobbik fiam - aki már elsõs általános iskolás - osztályában sem fogadják el.

Másrészt azt gondolom, ha a Szocialista Párt, meg a szabad demokrata politikusok a KDNP meg a Kisgazdapárt egyes politikusainak azon kijelentését gúnyos és indulatos kritikával fogadják, hogy hát kérem szépen, bár õk kormányon voltak, de azt az intézkedést az MDF, ha MDF politikus mondja, akkor a KDNP hozta, most pedig nekünk el kellene azt fogadnunk, hogy a Szocialista Párt - mint az egyenrangú koalíciós partnere a Szabad Demokraták Szövetségének - csinál valamit, és ezzel kapcsolatban semmifajta ellenvéleményének nem ad hangot a nyilvánosság elõtt a Szabad Demokraták Szövetsége, nekünk mégis abból a vélekedésbõl kellene kiindulnunk, hogy egyébként az SZDSZ biztos hogy azt elutasítja.

Miért utasítaná el? Unos-untalan, három év óta közös kormányzásról, közös felelõsségrõl, közös sikerekrõl és közös kudarcokról hallunk, ehhez képest, úgy gondolom, ha ilyen szoros politikai szövetség köti össze az SZDSZ-t az MSZP-vel, és a mai napig semmifajta eltérõ véleményének nem lehettünk szem- és fültanúi, akkor nem lehet olyan nagyon ellenére még a Szocialista Párt által kezdeményezett kormányzati intézkedés sem a Szabad Demokraták Szövetségének. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Ha igen, kérem, kormányon belül még az intézkedés hatálybalépése elõtt tegyenek meg mindent. ( Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage