Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nem most jutottam el erre az álláspontra.

Egyébként azt gondolom - és Hegyi Gyulának is hadd válaszoljak -, nem a magyar nép dönt az alkotmányosság kérdésében. Jogállamban - ha még az vagyunk, és talán jogállam vagyunk - az Alkotmánybíróság dönt ezekben a kérdésekben; az Alkotmánybíróság pedig egyértelmû döntéseket hozott ezekkel az ügyekkel kapcsolatban. Bauer Tamásnak felhívom a figyelmét, hogy egyszer olvassa majd el az Alkotmánybíróság határozatait! Akkor abból tanulmányozhatja, az Alkotmánybíróság azt mondta ki, akkor van joga a köztársasági elnöknek ilyen lépéseket megtenni, amennyiben például rendkívüli állapot kihirdetésére vonatkozó szabályokat kell meghozni - és hasonló megállapításokat tesz az Alkotmánybíróság.

Én úgy gondolom, nem hiszem, hogy, mondjuk, a Magyar Rádió elnökének a felmentése olyan veszélyhez vezetett volna Magyarországon, hogy az háborús állapotokat idézett volna elõ; tehát ebben a helyzetben történt az az MDF-es tüntetés. Nekem akkor is az volt - és most is az - a véleményem, hogy ezek a lépések nem az alkotmány szellemének megfelelõen történtek meg. Ha errõl Bauer Tamásnak más a véleménye, az az õ véleménye: az Alkotmánybíróság viszont egyöntetûen ítélt.

Schiffer képviselõtársam említette, hogy nem figyeltem a vitában; figyeltem, '94 elõtt is figyeltem ebben a vitában. Természetesen annyira pontosan esetleg nem tudom az eseményeket követni, mert nem voltam a kulturális bizottság tagja. A Fideszt akkor a kulturális bizottságban - például ezeken a részeken - Molnár Péter, mai SZDSZ-es képviselõ képviselte; én nem voltam ott jelen, tehát õ nálam többet tud mondani, hogy akkor mit képviselt. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage