Kertész István Tartalom Elõzõ Következõ

KERTÉSZ ISTVÁN, a számvevõszéki bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A számvevõszéki bizottság megtárgyalta a T/4102. számú törvényjavaslatot. A tárgyalás részletekbe nem ment bele, általában az általános vitára való alkalmasság körül forgott a hozzászólók véleménye. Senki sem vitatta azt, hogy erre a rendkívül különleges és szakmai töltésû törvényre szükség van, hiszen ma Magyarországon mintegy tízezer fõ rendelkezik könyvvizsgálói képesítéssel. Ebbõl a tízezerbõl több mint ötezer ma is aktívan mûködõ okleveles könyvvizsgáló - az ezer fõ jogi személy mellett.

A törvénynek nagy a jelentõsége; nagyon fontos gazdasági szereplõk sorsát, munkáját, lehetõségeit szabályozza. Annál is inkább, mert a parlament évrõl évre fokozatosan bõvítette azon üzleti akciók, szereplõk, szervezetek körét, ahol a könyvvizsgálók aktív bevonása immáron törvényi kötelesség és elõírás. Azonban a könyvvizsgálóknak ezzel arányos felelõsséget is kell vállalniuk, amely - mint probléma - az elénk terjesztett javaslat hiányosságaként felvetésre került.

Ugyanakkor az is elhangzott a számvevõszéki bizottság ülésén, hogy a Magyar Könyvvizsgálói Kamara egy zárt kör, hiszen a saját tagjai képzésérõl, majdani tagjai képzésérõl s a meglevõ tagjai továbbképzésérõl... - bizonyos mértékig állami, hatósági szerepvállalásokra felruházott szervezetrõl van szó. Ugyanakkor kellõ nyitottságúnak kell lennie azért, hogy ez az üzlet - hiszen a könyvvizsgálat is éppen olyan üzlet, mint bármilyen más szakértõi, tanácsadói tevékenység - kellõen korrekt, s a versenysemlegesség szempontjából is megfelelõen szabályozott legyen, különös tekintettel arra is, hogy a megbízó és a vizsgált szervezet ugyanaz, a hitelesítõ is a megbízótól kapja az anyagi honoráriumát. Tehát bizonyos mértékig az óvatosságnak jogosultsága van.

Nagyon fontos a könyvvizsgálói függetlenség. Ennek érvényesítésére az elõttünk lévõ törvényjavaslat nagyon fontos és korrekt részleteket tartalmaz. Ugyanakkor a számvevõszéki bizottság ülésén elhangzott az is, hogy léteznek olyan szervezetek, ahol a megfelelõ képzettségû, végzettségû szakemberállomány megtartása érdekében intézményesen biztosítani kell azt, hogy ezek az emberek - akik egyébként könyvvizsgálói végzettséggel rendelkeznek, és könyvvizsgálóihoz hasonlítható munkát végeznek - a könyvvizsgálói kamarai tagsághoz csatlakozhassanak, még akkor is, ha ennek majd csak esetleg késõbb veszik hasznát.

Ilyen szervezet az APEH, az Állami Számvevõszék, a Vám- és Pénzügyõrség és a szakértõi intézetekben dolgozó szakemberek. Ezektõl olyan munkát várunk el, amely a könyvvizsgálókkal versenyképes képzettséget, végzettséget és gyakorlatot is igényel.

Nagyon fontos szempontként merült fel a számvevõszéki bizottság ülésén: tanulva az eddigi kamarák megalakulási problémáiból, a lehetséges maximális mértékig érvényesítsük azt, hogy a megalakulásra "alulról felfelé" módszerrel kerüljön sor. Ebben a vonatkozásban kétségeink vannak abban az elõírásban, amely a meglévõ mostani kamarai szervezet kétharmados részvételét biztosítja a megalakuló elõkészítõ bizottságban. Ezzel együtt is természetesen nagyon fontos törvényjavaslat, és ezt senki sem vitatta. Senki sem mondta azt, hogy ez a törvényjavaslat nem felel meg az általános vita szabályainak, ezért a bizottság az általános vitára való bocsátását támogatta. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage