Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Ha megpróbáljuk kihámozni, hogy mirõl is beszélt Gyimóthy Géza képviselõtársunk, akkor két állítást kell felfedeznünk ebben az öt perces hozzászólásban. Egyrészt azt az állítást, hogy egyes alkotmányellenes privatizációk - mert ez volt a napirend elõtti hozzászólás címe -, tehát hogy a privatizáció szerinte alkotmányellenes. A másik állítás, hogy a kormány álljon le a privatizációval.

Nos, tisztelt képviselõtársaim, talán az idõsebbek még emlékeznek rá, hogy a privatizáció Magyarországon 1988-89-ben kezdõdött szép lassan, és még az elõzõ elõzõ, tehát az 1985-ben választott, '90-ig mûködõ Országgyûlés 1990 tavaszán hozta létre az Állami Vagyonügynökséget, megbízva azt a privatizáció bonyolításával, megakadályozva az úgynevezett spontán privatizációt. Azt az Állami Vagyonügynökséget akkor az Országgyûlés felügyelete alá rendelte.

A Magyar Demokrata Fórum, a Független Kisgazdapárt és a Kereszténydemokrata Néppárt kormányának 1990 nyarán az egyik elsõ lépése az volt, hogy ezt az Állami Vagyonügynökséget a kormány alá rendelte, tisztelt képviselõtársaim. Ne felejtsék el! Én tudom, hogy 1992-ben a Független Kisgazdapárt kilépett az Antall-kormányból, de 1990 nyarán benne volt. Tehát ha valakit, akkor a Magyar Demokrata Fórumot, a Független Kisgazdapártot, és a Kereszténydemokrata Néppártot terheli a teljes felelõsség azért, hogy Magyarországon a privatizáció a kormány és nem az Országgyûlés felügyelete alatt áll.

(8.40)

Legyenek szívesek ezzel a saját választóikkal elszámolni! Ha alkotmányellenes az, hogy a kormány felügyeli a privatizációt, akkor ezért a Független Kisgazdapártot teljes felelõsség terheli. (Közbeszólások az SZDSZ és az MSZP padsoraiból: Úgy van!)

Ami pedig a másik kérdést illeti: tessék elõvenni a Független Kisgazdapárt 1989-es programját, amely egy magántulajdonon alapuló gazdaságot hirdetett meg, és amely programot sajnos ma ez a kormány valósít meg, és a Független Kisgazdapárt (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) teljes erejével ellenáll a Független Kisgazdapárt programja megvalósításának. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások: Bravó!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage