Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! A kormány - úgy gondolom - megfelelõ figyelmet fordít a pedagógusok továbbképzésére, tekintettel arra, hogy a kormány javaslatára került bele a közoktatási törvény módosításába a pedagógusok továbbképzésére kötelezõen elkülöníteni rendelt összeg, és a kormány javaslatára került be ez az összeg a közoktatási törvény rendelkezésének megfelelõen az ez évi költségvetésbe is.

Úgy gondolom, hogy az Ok-tat ügye nem tartozik ide, az Ok-tat ügyében a minisztérium lefolytatta a vizsgálatot, és a vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozta, azt, hogy hivatalvesztéssel sújtott egy köztisztviselõt, egy másik köztisztviselõ ellen már nem tudott eljárni, hiszen nem tartozott a minisztérium állományába, és hogy büntetõfeljelentést tett az ügyben. Az ügy pillanatnyilag nyomozati szakban van, arról a minisztérium nem jogosult, és nem is kíván tájékoztatni senkit, hogy a rendõrség milyen nyomozati eredményre jutott. Ezt majd a rendõrség meg fogja tenni, ha úgy látja helyesnek.

(8.50)

A pedagógus-továbbképzés ügyében úgy gondolom, hogy elsõsorban a felsõoktatási intézmények, pedagógiai szolgáltató, szakszolgálgató intézmények azok, amelyek - hogy úgy mondjam - labdába rúghatnak. Azt gondolom, az említett 3,4 milliárd forint legnagyobb része pedagógus-továbbképzési szolgáltatás fejében a felsõoktatási intézményekhez fog kerülni. Mindazonáltal nem hiszem, hogy a versenysemlegesség jegyében jogunk volna kizárni bárkit a pedagógus-továbbképzésre történõ pályázat lehetõségébõl.

Azt gondolom, azzal, hogy a minisztérium normatív módon az önkormányzatoknak, illetõleg a fenntartóknak utalta a pedagógus-továbbképzésre szánt összeget - akik viszont a nevelõtestületeknek adják tovább, és õk maguk dönthetnek az ismert kínálatból, hogy milyen továbbképzésen vesznek részt -, azt gondolom, ennél demokratikusabb és ennél szakmaibb módja ennek a 3,4 milliárd elköltésének nemigen van. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Az, hogy a szaktovábbképzésben és szakképzésben kft.-k és magánszolgáltatók is bekapcsolódhatnak, az még az elõzõ kormány idején döntetett el. Ha tehát ez helytelen, akkor önök döntötték el így.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage