Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Nem tudom, mennyiben lesz megnyugtató a válaszom: hadd mondjam el, hogy '90 óta, '90- tõl '96-ig megközelítõen 400 darab a feleslegessé vált honvédségi ingatlanok száma, de csak 1993-ban teremtõdtek meg a hasznosítás törvényi feltételei.

A cél az volt, hogy ezeknek a hasznosításából a tárca kiadásainak egy részét fedezzük, bérbeadás vagy értékesítés útján. Sajnos a tapasztalatunk az, hogy az érdeklõdés sokkal nagyobb az ingatlanok iránt, mint a tényleges fizetõképes kereslet. Éppen ezért az ingatlanok nagyobbik része még ma is a honvédség tulajdonában van. Az említett majdnem 400 ingatlan közül 77 az úgynevezett felépítményes ingatlan, amelyeket õrizni kell, és ez nagyon nagy gondot okoz nekünk, mert 400 sorkatonát állandó jelleggel ezeknek az õrzése köt le.

Valóban történtek lopások. Mi igyekszünk az ingatlanokat úgy otthagyni, hogy nagy értékek egyáltalán ne maradhassanak, de meg kell mondanom, hogy az ajtó- és ablaktokot kirángatják, sokszor kocsival, vontatókötéllel; ezeket mi természetesen elõzetesen nem szereltük le.

A valódi megoldás az értékesítési lehetõségek megtalálása. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság útján erre nem sikerült igazán megoldást találni. Talán egy megoldás lehet az az áttörés, amit az ez évi költségvetési törvény lehetõvé tesz, nevezetesen: hogy ha a piaci pályáztatást követõen eredménytelen a pályáztatás, akkor a kormány átadhatja az önkormányzatoknak ezeket az ingatlanokat.

A mi célunk továbbra is elsõdlegesen az, hogy értékesítsük (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) vagy bérbeadással hasznosítsuk az ingatlanokat. Amennyiben erre nincs lehetõségünk, akkor megpróbáljuk az önkormányzatoknak ilyen módon átadni.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage