Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Amit az elõbb Mészáros képviselõ úrnak elmondtam, az részben válasz Gyuricza úr kérdésére, de azt azért tisztázzuk, hogy ha itt az ingatlanok értékesítésérõl van szó, akkor ez nem privatizáció, és ezt most azért kell hangsúlyoznom, mert Varga képviselõ úr hadiipari kapacitások, tehát tevékenységek privatizációjáról szólt.

Amennyiben ingatlanokról van szó, akkor az elõbb elmondottakat még két dologgal szeretném kiegészíteni. Az ingatlanok értékesítése nem tartozik egyébként az ÁPV Rt. kompetenciájába, hanem a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vagy az õ engedélyükkel a HM kompetenciájába tartozik.

Itt már szóltam a települési önkormányzatok felé történõ közcélú hasznosítás lehetõségérõl. Szeretnék ezzel kapcsolatban még egy lehetõségrõl szólni. Az ÁPV Rt. nagyon sok önkormányzatnak tartozik különbözõ okokból, és nem a mi dolgunk, hogy vizsgáljuk, mi ennek az oka. Ugyanezek az önkormányzatok most megvennének honvédségi ingatlanokat és hasznosítanák, ha volna pénzük. Idáig nem tudtuk ezt a kérdést megoldani, de most a kormány hozott egy olyan rendelkezést, ami lehetõvé teszi azt, hogy az ÁPV Rt. honvédségi ingatlanokkal törlessze az önkormányzatok felé meglévõ adósságát.

Még egy lehetõségrõl szeretnék szólni. Különösen az elmúlt esztendõben több nagyvárosban az egyházak kárpótlási gondjait és ezzel együtt a kormány ilyen irányú kötelezettségeit sikerült enyhíteni azzal, hogy feleslegessé vált honvédségi ingatlanokat adtunk át az önkormányzatoknak, amelyek ebbõl elégítették ki az egyházak kárpótlási igényeit.

Szabad legyen a harmadik kérdésre (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) majd az egy percben válaszolnom.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage