Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõnõ! Mint ön elõtt bizonyára ismert, de talán mások elõtt nem, hogy az egészségügy finanszírozása egy hármas munkamegosztáson: a társadalombiztosítási alap, az önkormányzat és a költségvetés munkamegosztásán alapul, mégpedig a következõ módon:

Az Egészségbiztosítási Alap köteles finanszírozni valamennyi háziorvosi, házi gyermekorvosi szolgálatot, illetve a jogszabályban meghatározott formáknak és kapacitásoknak megfelelõen a megfelelõ mértékig a járóbeteg- és fekvõbeteg-szakellátás mûködési költségeit. Az önkormányzatok itt vállalhatnak szerepet; ha többletszolgáltatást igényelnek, akkor beléphetnek a finanszírozás területére. Egyébként hozzá kell tennem, hogy ezt nagyon sok alkalommal teszik is, támogatják az egészségügyi intézményeket a mûködés biztosítása érdekében.

Az önkormányzatok feladata egyébként a szolgáltatásnyújtáshoz szükséges tárgyi feltételek biztosítása, ami jelenti a kórházak, szakrendelõk felújítását, karbantartását, fejlesztését, a gépmûszerpark cseréjét. Erre - mint tulajdonosok - igen jelentõs összegeket fordítanak évente.

Végül a harmadik szereplõje ennek a munkamegosztásnak: a központi költségvetés, amely a cél- és címzett támogatáson keresztül biztosítja jelentõs mértékben a fejlesztéshez szükséges pénzeszközöket. Az önkormányzatok természetesen itt is jelentõs szerepet vállalnak a fejlesztések területén.

Amit ezen kívül tehetnek az önkormányzatok önként vállalt ajánlásként, hogy ezen túlmenõen hozzájárulnak a finanszírozáshoz. Ha azonban a mûködést illetõen jelentkezik probléma ezen intézmények finanszírozását illetõen, annak a problémának a megoldása az Egészségbiztosítási Alap feladata.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage