Nagy Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

NAGY JENÕ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Államtitkár Asszony! Az ezelõtt hat héttel beadott, némi iróniával azonnalinak nevezett kérdésemet szeretném most elmondani. Úgy gondoltam, ennyi idõ alatt lehet, hogy már aktualitását veszti, de nem így történt.

Az 1996. év XXI. törvény a területfejlesztésrõl és területrendezésrõl szól, és rendelkezik a regionális fejlesztési tanácsok megalakításról. A 15. § (1) bekezdés kimondja, hogy a megyehatárokon túlterjedõ egyes területfejlesztési feladatok ellátására a megyei területfejlesztési tanácsok regionális fejlesztési tanácsot hozhatnak létre. Ugyanezen paragrafus b) pontja kimondja, hogy a Balaton kiemelt üdülõkörzete térségében a Balatoni Fejlesztési Tanács látja el azokat a feladatokat, amiket a törvény a fejlesztési tanácsok feladatául tûzött ki: a területrendezési terv elkészítésében való közremûködést és más területfejlesztési feladatokat. Ami még fontos: a 17. § (4) bekezdése kimondja, hogy a Balatoni Fejlesztési Tanács dönt a hatáskörébe utalt pénzeszközök felhasználásáról, és megállapodást köthet az érintett tárcákkal az egyes fejlesztési programok finanszírozásáról.

Ez mind nagyon pozitív, és valamennyi érintett örült neki, csak egy probléma van: ezeket a jogokat a regionális fejlesztési tanács nem gyakorolhatja, mivel nem alakult meg, annak ellenére, hogy a törvény rendelkezik, hogy '96. december 31-ig meg kell alakulniuk a fejlesztési tanácsoknak.

Rengeteg problémát vet fel a késlekedés: egyrészt az érintett önkormányzatoknak kedvét szegte; a korábbi, kicsit sóhivatalszerûen mûködött Balatoni Regionális Tanácsra emlékeztetett. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.) Mivel az idõm lejárt, majd folytatom. A kérdés lényege az, amit a címben is megfogalmaztam, hogy lesz-e és mikor a Balatonnak fejlesztési tanácsa. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage