Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A tavaszi mezõgazdasági demonstrációk rádöbbentették a társadalmat a mezõgazdaság és különösképpen az irányítás válságára. A kormányzati elõrelátás hiánya és ellentmondásos intézkedései hol túltermelést, hol pedig hiányokat idéztek elõ. Jó példa erre a legutóbbi burgonyaválság, amikor is a burgonya túltermelését nem kellõ intézkedésekkel próbálták csökkenteni hatásaiban, hanem még jelentõs mennyiségû importbúza (Sic!) is bejött az országba; de hasonlóképpen tragikus következményekhez vezetett a nagy mennyiségû fagyasztott hús behozatala is.

Úgy gondolom, hogy most nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy elõre fel lehessen hívni a figyelmet arra a tényre, hogy egyrészt növekszik az új búza, másrészt pedig a raktárainkban maradt - a mi tudomásunk szerint - több százezer, talán félmillió tonna búza is, amely korábban igen jó feltételek között lett volna értékesíthetõ. Köztudott, hogy az Észak-Amerikai Egyesült Államokban (Sic!) a rossz idõjárás következtében a búza jelentõs fagykárt szenvedett, és most kiváló áron lett volna értékesíthetõ a raktárban maradt búzánk. Ez nem történt meg, ugyanakkor a brüsszeli intékezkedés már elindult abba az irányba, hogy az Európai Unió az exportot fogja vissza, az importot pedig nehezítse meg.

Ilyen körülmények között kérdezem: mi a kormányzat valóságos terve a búzakérdés megoldására. Várom megtisztelõ válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage