Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselõ Úr! Valóban, a demonstrációk sok mindenre ráirányították a figyelmet, többek között arra is, hogy Magyarországon demokrácia van. Ha valaki ezen a módon kívánja nemtetszését kifejteni, senki nem fogja a diktatúra eszközeivel azt megakadályozni.

A másik: abban, hogy egy-egy termékbõl kevés van vagy sok, gyakran a rémhírek játszanak szerepet, mert a különféle lobbyk érdekei ahhoz fûzõdnek, hogy az egyik a készletek nagyságát eltúlozza, a másik pedig alábecsülje. Azt hiszem, hogy ezzel a kérdéssel a mezõgazdaságban sorozatosan és folyamatosan szembetaláltuk magunkat.

1996-ban a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 1 millió 193 ezer hektáron 3 millió 924 ezer tonna búza került betakarításra; ez 682 ezer tonnával kevesebb, mint az elõzõ évi volt. Tudjuk azt, hogy az elmúlt évi búzaterméssel messzemenõen nem lehettünk megelégedve. Ami az ideit illeti, a magam részérõl még nem mernék jóslásokba bocsátkozni, hogy milyen búzatermés várható, a kép ugyanis meglehetõs szórtságot mutat. A belföldi gabonapiac egyensúlya feltételezi mind a belföldi forgalmazás, mind pedig az export kedvezõ alakulását. Ez a kívánt egyensúlyi állapot csak részben alakul ki önmagától önszabályozó módon.

A hazai felhasználás elsõdlegességének figyelembevételével a búzatermés 3 millió tonna feletti része képezheti Magyarországon az exportárualapot. 1996 április folyamán 1 millió tonna búzaexport-lehetõséget hirdettünk meg, melybõl 700 ezer tonnával a termelõk részesedtek vetésterületük arányában, 300 ezer tonnával pedig azok a kereskedõk, akik már 1995. évben is búzát exportáltak. 1996 május folyamán 140 ezer tonna búzaliszt-exportlehetõség került meghirdetésre, ami 200 ezer tonna búzaegyenértéknek felel meg. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) '97 április hó folyamán 100 ezer tonna termésû búzát hirdettünk meg. Az összes kiadott engedély, amennyiben (Az elnök kikapcsolja a miniszter mikrofonját.) azt kihasználjuk, lehetõséget biztosít a búza kiszállítására. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage