Kövér László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A nemzetbiztonsági törvény 8. § (1) bekezdése a következõképpen szól: "A nemzetbiztonsági szakszolgálat a jogszabályok keretei között a titkos információgyûjtés különleges eszközeivel és módszereivel írásbeli megkeresésre szolgáltatást végez törvény által erre feljogosított szervezetek titkos információgyûjtõ tevékenységéhez".

Mint arra miniszter úr bizonyára emlékszik, a nemzetbiztonsági törvény vitájában vita bontakozott ki közöttünk a tárgyban, hogy a mi megítélésünk szerint ez a törvényhely valójában az alkotmány azon szakaszának kijátszására ad lehetõséget, amely meghatározza, hogy mely törvényeket kell kétharmados többséggel elfogadni. Ezen törvény keretei között sorolja fel a nemzetbiztonsági tevékenységrõl szóló törvényt is. Itt pedig egy olyan felhatalmazás van, amely valójában feles törvényekbe utal bizonyos nemzetbiztonsági tevékenységet.

Különösen e vita fényében volt érdekes az ön által adott interjú, pontosabban az ön szereplése a Napkelte Kereszttûz címû mûsorában 1997. február 21-én, ahol a nemzetbiztonsági szakszolgálatról szólván ön a következõket mondta: "Ettõl rendeli meg minden olyan szervezet az eljárásához szükséges szakmai munkát, amelyik jogosult ilyen használatára. Tehát a másik két polgári, a másik két katonai titkosszolgálat, rendõrség, Vám- és Pénzügyõrség, határõrség, kisebb mértékben még az APEH is".

Kérem miniszter urat, hogy világosítsa meg számunkra az utolsó tagmondat értelmét. Mit jelent az, hogy kisebb mértékben még az APEH is? Milyen mértékben, pontosan milyen szolgáltatást, milyen törvényi felhatalmazás alapján kérhet az APEH a nemzetbiztonsági szakszolgálattól? (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage