Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen Tisztelt Képviselõtársaim! Az alkotmány 27. §-a és a Házszabály 90., valamint 115. §- ának (2) bekezdése alapján terjesztettem elõ az interpellációmat, azzal a címmel: "Hogyan lett ismét bankár a miniszterként megbukott Dunai Imre?"

Az ismert tényállás szerint Dunai Imre a különbözõ szocialista kormányzatokban több alkalommal viselt magas beosztásokat: volt a Németh Miklós-kormány alatt a Külkereskedelmi Minisztérium államtitkára; ezt követõen - az 1990-94. évig terjedõ idõszakban - a Kereskedelmi és Hitel Bank Részvénytársaságban viselt vezérigazgató-helyettesi tisztséget; majd 1994-ben ismét kormányzati posztra jutott: elõször az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium államtitkára lett, majd Pál László miniszter leváltása után belekezdett - rövidre sikeredett - miniszterségébe.

Miniszteri tevékenységét, amint azt igen tisztelt képviselõtársaim is ismerik, botrányok kísérték. Ez alatt az idõ alatt ment végbe az energiaszektor káros privatizációja; ekkor osztották ki a Hujber-birodalomnak az Oroszországgal szembeni adósságokat behajtásra; ekkor pattant ki az azóta sem tisztázott olajgate-botrány; ekkor derült ki továbbá az is, hogy Dunai Imre családtagjain, nevezetesen fián keresztül érintett olyan vállalkozásokban, amelyek léte saját minisztériumától függött. Dunai Imre miniszterségét tehát bátran lehet nevezni a Horn-kormány és az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium botránykorszakának.

A botrányos körülmények között dolgozó és menesztett miniszter azonban a napokban bankár lett - az interpellációmat még januárban adtam be, tehát akkor ez nyilvánvalóan az év elejére értendõ -: az Általános Értékforgalmi Bank igazgatóságába választották.

Ezért kérdezem az igen tisztelt államtitkár urat - aki, emlékeztetem önöket, a miniszterelnök úr nevében adja meg a válaszát -, letelt-e a Dunai Imre menesztése óta az a fél év, amelyet ígértek, hogy a menesztés okairól nyilatkozni fognak. Ezt a miniszterelnök úr és Dunai Imre is megígérte. Mikor szándékozik a miniszterelnök úr megadni Dunai Imre miniszter úr leváltásának indokait? A miniszterelnök úr szerint Dunai Imre rendelkezik-e a bankári kinevezéshez szükséges jó üzleti hírnévvel?

Várom az államtitkár úr megtisztelõ válaszait. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage