Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A miniszterelnök úr válasza az ön interpellációjára a következõ:

"Ön hozzám írásban intézett interpellációjában két kérdést fogalmaz meg. Engedje meg, hogy elõször a másodikként feltett kérdésre válaszoljak, annál is inkább, mivel az elsõ kérdésnek valójában semmi köze az interpelláció tárgyához.

Tehát ami Dunai Imre bankári mivoltát illeti: talán a frakcióvezetõ úr elõtt is ismert, hogy az Általános Értékforgalmi Bankot az 50 százalékban magyar és 50 százalékban külföldi tulajdonos 1996. évben értékesítette. Az értékesítést követõen a bank tulajdonosa az orosz Gazprom cég. A ma már Gazprom Bank megváltoztatott tisztségviselõi körérõl - gondolom, önnel azonosan - mind magam, mind az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyelet is az erre vonatkozó újsághírbõl értesültünk. Az újságban megjelent hírt követõen, '97. január 29-én, a felügyelet külön levélben értesítette a bank elnökét arról, hogy ezt az eljárást nehezményezi.

A hitelintézetekrõl és a pénzügyi vállalkozásokról szóló '96. évi CII. törvény szerint ugyanis vezetõ állású személy csak a felügyelet elõzetes engedélyével választható meg. Ezért a felügyelet felszólította a bank elnökét, hogy a törvényben elõírt bejelentési kötelezettségét a szükséges iratok csatolása mellett teljesítse. Mindaddig, amíg ez meg nem történik, illetve a felügyelet ezt nem vette tudomásul, addig a változtatás elõtt hivatalban lévõ tisztségviselõk irányítják jogszerûen a bankot. Amennyiben a bank vezetése produkálja a szükséges dokumentumokat arról - s ez az interpelláció benyújtása óta eltelt idõszak alatt megtörtént -, hogy az újonnan választott tisztségviselõk esetében az alább felsorolt kizáró okok egyike sem áll fenn, úgy jogszerûen nem tagadja meg a hozzájárulást.

A törvényi kizáró okok pedig a következõk: vezetõ állású személynek nem választható meg, továbbá ilyenként nem foglalkoztatható az, aki befolyásoló részesedéssel rendelkezik vagy rendelkezett, illetõleg vezetõ állású személy, vagy az volt egy olyan pénzügyi intézményben, amely esetében a fizetésképtelenséget csak a felügyelet által alkalmazott kivételes intézkedésekkel lehet elkerülni, vagy amelyet a tevékenységi engedély visszavonása miatt fel kellett számolni, és akinek személyes felelõsségét e helyzet kialakulásáért jogerõs határozat megállapította; súlyosan vagy ismételten megsértette e törvény vagy más, a banküzemre vagy a pénzügyi intézmény gazdálkodására vonatkozó jogszabály elõírásait, s emiatt vele szemben a felügyelet, más hatóság vagy bíróság 5 évnél nem régebben kelt jogerõs határozatban bírságot alkalmazott; büntetett elõéletû.

Hitelintézetnél nem lehet vezetõ állású személy - a felügyelõbizottsági tag kivételével, a (4) bekezdésben foglaltakon túl - az sem, aki nem rendelkezik legalább 3 évi, a banki vagy vállalati gazdálkodás, illetve az államigazgatás pénzügyi, illetve gazdasági területén szerzett vezetõi gyakorlattal; más pénzügyi intézménynél könyvvizsgáló; olyan tisztséget tölt be, mely tisztség ellátása korlátozhatja szakmai feladatainak ellátását; aki ellen a büntetõ törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvény XV. fejezetének 3., 7. címében, XVII. és XVIII. fejezetében meghatározott bûncselekmény miatt büntetõeljárás van folyamatban, a büntetõeljárás befejezéséig vezetõ állású személyként nem foglalkoztatható, illetve az ilyen feladatok általa történõ ellátását fel kell függeszteni.

A konkrét ügyben ezek a kizáró okok nem álltak és nem állnak fenn, ezért a felügyelet a szükséges engedélyt - április 23-án kelt határozatában - megadta Dunai Imre külsõ igazgatósági tagságához.

Végül, ami a képviselõ úr elsõ kérdését illeti: erre csak azt válaszolhatom, hogy sem egyedül, sem Dunai Imrével közösen nem tettem olyan ígéretet, miszerint adott idõ elteltével nyilatkozat jelenik meg a miniszter menesztésének okairól. Megjegyzem: Dunai Imrét nem menesztettem, hanem elfogadtam egészségi állapottal indokolt lemondását.

Kérem, hogy a tisztelt Ház és a frakcióvezetõ úr a válaszomat elfogadni szíveskedjék."

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage