Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A tavasz közeledtével számtalan polgár keresett meg azzal a problémájával, amelyet önkormányzati tapasztalatommal, az önkormányzati törvény ismeretével sem tudtam kezelni megfelelõ mértékben. Nem egyszerûen az üdülõterületeken lévõ kötelezõ közszolgáltatások díjszabásával van problémájuk, nem egyszerûen azzal van problémájuk, hogy egy adott településnek a döntéseibe érdemben nem tudnak beleszólni, hanem az a probléma alapja, hogy a település egésze és az önkormányzatiság kettéválik.

Számtalan nagy üdülõterületen, így a Velencei-tó, a Balaton és a fõváros környékén is valós problémát okoz, hogy a nagyvárosok közvetlen szomszédságában sok olyan település létezik, amelyben az õszi, tavaszi szezonban ott élõ állandó lakosok száma csak töredéke a nyaraló üdülõvendégeknek. Az ilyen vendégek egy része természetesen csak rövidebb idõt, egy-két hetet tölt el az illetõ településen, és õk a helyi közélettel, az önkormányzattal többségben nem nagyon kerülnek kapcsolatba, csak amikor díjfizetési kötelezettség, útépítés, közmûépítés van. Sokan vannak azonban, akiknek önálló üdülõtulajdonuk van egy-egy településen, ahol az év jelentõs idõszakát is eltöltik: pedagógusok, nyugdíjasok, közalkalmazottak, fiatal családok. Õk azok, akik tartósan igénybe veszik a szolgáltatásokat, és kötõdnek második otthonukhoz is. Számos alkotmánybírósági döntés van, versenytanácsi határozat bizonyítja ugyanakkor, hogy ezen lakosoknak a speciális szolgáltatást igénybe vevõ minõségére sok település egyáltalán nincs tekintettel.

Tisztelt Államtitkár Úr! A hatályos önkormányzati törvény próbálja ezeket a problémákat kezelni, mint a rész-önkormányzatiság intézménye, mégis szeretném tudni, hogy milyen elképzelései vannak a minisztériumnak az önkormányzatisággal összefüggõ új kihívások kezelésére, milyen újabb lehetõségeket (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) takar a részönkormányzat intézménye, és azok az üdülõ-tulajdonosok, akik nem kis számban, másfélmillióan egyesek szerint, mások szerint 800 ezren hasonló körülmények között hasonló problémákkal élnek. Kérem válaszát. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage