Aszódi Ilona Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

ASZÓDI ILONA KATALIN (független): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! 1996 decemberében a pénzügyminiszter úrral, Medgyessy Péterrel beszéltem, és neki már említettem - nyilván nemcsak én, több képviselõtársaim és említette - azt a problémát, hogy a magyar mezõgazdaság nagyon nehezen viseli azokat az energiaárakat - elsõsorban a gázolajárakra gondolok -, amelyek elõálltak az országban.

Akkor a miniszter úr azt mondta, hogy egyelõre ne gondolkozzunk a megoldási módokon, mert várhatóan a gázolaj ára 1997 tavaszán csökkenni fog. Azt hiszem, volt is egy ilyen enyhe csökkenés; az enyhe alatt azt értem, hogy 1 forintot csökkent a gázolaj ára. Nyilván ez nem jelentõs, és nem befolyásolja igazából a mezõgazdaság jövedelmezõségét. Ma az a helyzet, hogy egy liter gázolaj most már 130 forint körül van, miközben a mezõgazdaságban a felvásárlási árak gyakorlatilag stagnálnak vagy alig növekednek.

Tisztelt Államtitkár Úr! Lát-e valami megoldást arra, hogy a jövõben a mezõgazdaságot esetleg ezen a vonalon pénzügyminisztériumi segítséggel lehetne támogatni, úgy, hogy a gázolajárak adótartalmának jelentõsebb részérõl esetleg lemondana a minisztérium valamilyen konstrukcióban? Mert ilyen növekedést az energiaárak tekintetében és ilyen stagnálást a terményárak, a felvásárlási árak tekintetében (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.) nem bír el ma a magyar mezõgazdaság.

Köszönöm szépen. (Taps a függetlenek és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage