Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Én is megalapozottnak tartom Demeter Ervin ügyrendi javaslatát, hiszen a frakcióüléseknek nem volt módjuk errõl dönteni, különös tekintettel arra, hogy magát az alkotmánymódosítás szövegét is a tegnapi napon, itt, az ülésteremben kaphatták meg a képviselõk. Ennek következtében semmilyen - sem eljárási, sem érdemi - döntést nem tud hozni a frakciók ebben az ügyben.

Ennek megfontolását kérem a kormánypártoktól, különös tekintettel arra, hogy alkotmánymódosításról van szó, olyan alkotmánymódosításról, amely ráadásul felrúgja azt a politikai megállapodást, amely 1995-ben a hat parlamenti párt között született. Egyoldalúan felrúgja ezt a megállapodást, és a sajtóhírek szerint tudjuk, hogy az MSZP frakciója felhatalmazást is adott a kormánynak, hogy ezt megtegye. Ezt mi felháborítónak tartjuk. (Moraj a kormánypárti padsorokban.)

Az elmúlt héten az igazságügy-miniszter úr meghívására a hét párt képviselõi egyeztetést folytattak le ebben a kérdésben az Igazságügyi Minisztériumban. Az egyeztetésre tekintet nélkül, lényegében változtatások nélkül, kisebb változtatásokkal benyújtották ezt az alkotmánymódosítást. Ez az eljárás számunkra nem elfogadható, és általában megkérdõjelezi azt, hogy bármifajta hétpárti egyeztetésben úgy vegyünk részt, hogy utána lényegében úgyis a kormány egyoldalú akarata érvényesül. Éppen ezért az alkotmányozási helyzetre és általában arra való tekintettel, hogy súlyos bizalmi válságot jelent maga a kérdés, az alkotmánymódosítás ilyen egyoldalú benyújtása, erre való tekintettel kérem, hogy támogassák azt a javaslatot, hogy ezen a napon ne döntsünk a sürgõsségrõl.

Egyébként is meglehetõsen furcsa eljárás az, hogy egy alkotmánymódosítást sürgõsséggel tárgyaljon ez az Országgyûlés. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage