Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt nem szavazta meg - mint ahogy látjuk, nagyon kevesen voltunk, akik nem szavaztuk meg - ezt a törvényt. Az ok a következõ. A külsõ üzletrész- tulajdonosok esetében a szakértõi becslések szerint körülbelül 50 milliárd forintnyi volt az az összeg, amellyel a külsõ üzletrész-tulajdonosok névértékkel rendelkeztek.

Ebbõl legalább a felét már megváltották a szövetkezetek, 5-10-15 százalékos áron, és most, hogy a szövetkezeteknek biztosítják a lehetõséget, hogy ezt gyakorlatilag a társasági adóból a hátralevõ következõ hat adóévbõl levonhatják - egyféle úgymond kárpótlási törvény a szövetkezetek felé -; jogos a külsõ üzletrész-tulajdonosoknak és a társadalom nagyon nagy részének a kérdése, akkor õk mikor lesznek kárpótolva.

Mert bizony kétszer lett igazából kifosztva a magyar parasztság, úgy érezzük. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) Elõször is a rosszul sikerült vagyonnevesítéskor, amikor elsõsorban a keresetek alapján a szövetkezeti vezetõk javaslatára történt a vagyonnevesítés; sajnos ezt kell mondani, tisztelt szövetkezeti vezetõ urak. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) Másodszor pedig most történik a magyar parasztságnak és örököseinek, elsõsorban a külsõ üzletrész-tulajdonosoknak a kifosztása, amikor 5-10-15 százalékon vásárolják vissza az üzletrészeket, és ezek az emberek nem kapnak gyakorlatilag igazi lehetõséget a kárpótlásra.

Most hogy az ültetvények, meliorációs létesítmények esetében az állami támogatás fölötti résznél gyakorlatilag a szövetkezetek mégiscsak kapnak lehetõséget arra, hogy a társasági adóból leírhatják. Én úgy érzem, hogy ez egy kicsit már választási fogás is, és egy évvel a választás elõtt talán a szövetkezeti lobbynak úgy érezzük - de felhívjuk a tisztelt miniszter úr figyelmét, földmûvelésügyi miniszter úr figyelmét -, hogy a külsõ üzletrész- tulajdonosok kárpótlásával is kellene valahogy foglalkozni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage