Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az utóbbi évek során megváltozott körülmények indokolták és indokolják a vándorló munkaerõ szociális biztonságára vonatkozó, az arányos teherviselésen alapuló új megállapodások létrehozását, illetve a korábbi úgynevezett szociálpolitikai egyezmények felülvizsgálatát. Ez elsõként a Svájci Államszövetséggel került sorra.

Az egyezmény - elsõsorban a nyugellátások területén - feloldja azon Svájcban élõ magyar származású személyek problémáját, akik Magyarországra kívánnak visszatelepülni, és nyugdíjuk Magyarországra történõ átutalásához nem rendelkeznek a svájci belsõ jogszabályok szerinti feltételekkel, e vonatkozásban a svájci belsõ szabályozás ugyanis megszorításokat tartalmaz.

Az egyezmény személyi hatálya kiterjed a két ország állampolgáraira, igényjogosult családtagjaira és hátramaradt hozzátartozóira, a menekültekre, a hontalanokra, valamint azok családtagjaira és hozzátartozóira. Tárgyi hatálya azokra az ellátásokra vonatkozik, amelyeket Svájcban az öregségi és hátramaradt hozzátartozói biztosítás és rokkantsági biztosítás keretében, Magyarországon pedig az egységes társadalombiztosítási törvény által szabályozott biztosítás alapján nyújtanak a jogosultaknak. Mindkét fél a saját állampolgáraival azonos elbánást biztosít a másik ország állampolgárai részére.

A nyugellátásokra való jogosultság megállapításánál a két ország fent nevezett biztosítási rendszereiben töltött jogszerzõ idõk összeszámítására nyílik lehetõség. A Nyugdíjbiztosítási Alapra számottevõ többletköltség várhatóan nem hárul. Az érintett személyi kör egy része jelenleg is ellátásban részesül a Magyarországon megszerzett szolgálati idõ alapján.

Az egyezmény elõírja a fentiek szerint megállapított ellátások másik szerzõdõ fél területén lakó jogosult részére történõ átutalását. Ennek következtében a Magyarországra visszatelepülõ, svájci állampolgársággal nem rendelkezõ magyar állampolgárok részére is tovább folyósítják a Svájcban megszerzett nyugellátásukat. Ez mintegy 4500 Svájcban élõ, csak magyar állampolgársággal bíró személyt hozhat kedvezõbb helyzetbe.

Az egyezmény részletesen szabályozza azt is, hogy az egyik szerzõdõ fél állampolgára a másik szerzõdõ fél területén fennálló munkaviszonya vagy állandó tartózkodása esetén milyen feltételekkel csatlakozhat a másik ország betegségi, illetve egészségbiztosítási rendszeréhez.

Tisztelt Országgyûlés! A mindkét fél számára elõnyös feltételeket tartalmazó megállapodás létesítése régóta indokolt, és az érintett állampolgárok évek óta várják és remélik problémáik rendezését.

Kérem, hogy az elmondottakra tekintettel az országgyûlési határozati javaslat elfogadását támogassák.

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage