Házas József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HÁZAS JÓZSEF (MSZP), a napirendi pont elõadója: .az elõterjesztõk a zárószavazás elõtt módosításra visszakérték. Az új változat elkészítésének tartalmi és technikai oka is volt. A technikai okot a módosító elképzelések megfogalmazása és a javaslatba való beépíthetõség lehetõsége szolgáltatta. Részletes vitára nem került sor, mert az általános vita ideje alatt módosító indítványt senki nem adott be. A Házszabály pedig nem ad arra felhatalmazást, hogy az elõterjesztõ a vita során módosítsa a törvényjavaslatot. A bizottsági ülésen megfogalmazottakat szükségesnek láttuk a szövegben megjelentetni, így alkalmat kellett teremtenünk az újabb eljárásra.

A tartalmi okot azok a vélemények alapozták meg, amelyek a kamara szakmai jellegének megerõsítését szolgálják. A vadászatban jól elkülöníthetõ a hivatásos és sportvadászok tevékenysége. Indokolt, hogy az eltérõ feltételrendszer miatt külön osztályokban mûködjenek a fenti csoportok. Az új változatnak egyik jelentõs módosítása az osztályok létrehozása. Ezzel kiküszöbölhetõ a létszámkülönbségbõl adódó helyzet, amely a hivatásosok esetleges hátrányát okozná.

A szakmai jelleg erõsítését szolgálja a vadvédelmi, vadgazdálkodási bizottság létrehozása, amely a legmagasabb képzettségû, az egész szakmát nemzetközi szinten is reprezentáló vadászoknak ad lehetõséget a döntéshozásban való részvételre.

A harmadik fontos módosítás egybeesik az Igazságügyi Minisztérium szakmai kamarák létesítésére vonatkozó állásfoglalásában szereplõ kritériumokkal. Az állásfoglalásnak megfelelõen szükséges szabályozni, hogy a kamara direkt gazdasági tevékenységet ne folytasson. Az új változatban a segítõ gazdasági tevékenységet közhasznú társaság végezheti csak.

Tisztelt Országgyûlés! A szakmai oldal erõsítését szolgálja az az új elem is, ami szerint a vezetõ tisztségviselõk szakmai felsõ fokú végzettségét, illetve a megfelelõ munkakörökben a közigazgatási vizsgát elõírja a törvény. Ez a javaslat testesíti meg azt a szándékot, hogy a kamara ne függjön a mindenkori politikai hatalomtól.

Az Országos Magyar Vadászkamara létrehozása a vadász érdekképviseletek és a szakmai szervezetek igénye alapján fogalmazódott meg. A parlamenti szakasz elõtt ezen szervezetek tevékenyen részt vettek a törvény elõkészítésében. Néhányan viszont, akik még nem látják saját helyüket az új szervezetben, bizonytalanná váltak a kamara támogatásában. Egyesek a saját pozíciójukat féltve a törvény létrejöttének késleltetésében érdekeltek. Emberileg megérthetõk ezek a szándékok, de a jelen helyzetben meglévõ etikai és szakmai viszonyok miatt az egységes köztestület létrehozása szükséges, késleltetett megszervezése csak a nemzeti kincs további pusztítását szolgálná.

Tisztelt Ház! Szólni kell még a korábbi viták során szóba került tévhitrõl, hogy célszerû lenne gazdasági kamara szekciójaként mûködtetni a vadászat önszervezõdését. Akik ilyen javaslatot tesznek, nincsenek tisztában a szakmai kamarák lényegével. Az ilyen kamara a természetes személyek társulásaként jön létre, és csak nevében hasonlít a gazdasági kamarákhoz. Ismételten az ügyvédi, orvosi, állatorvosi vagy mérnöki kamarákra hivatkozom, amikor a törvényjavaslat újbóli vitája megkezdõdik. Téves az az elképzelés, hogy a meglévõ érdekképviseletek egyike felhatalmazható a javaslatban szereplõ köztestületi jogosítványokkal. Véleményem szerint ez nemcsak etikátlan, hanem jogsértõ is lenne, különös tekintettel a sok új tulajdonosi közösség által alakított vadásztársaságok tagjaira.

Tisztelt Képviselõtársaim! Az országos vadászkamara létrehozásával néhány érdekcsoport kompromisszumkészségét igénylõ, de a legfontosabb érdeket, a még mindig világszínvonalú magyar vadállomány megóvását célzó törvényt alkothat az Országgyûlés. Kérem az önök segítségét a törvény elfogadásával.

Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage