Mészáros Béla Tartalom Elõzõ Következõ

MÉSZÁROS BÉLA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Azok a képviselõtársaim, akik figyelemmel kísérték - és elég sokan voltak ilyenek - a vadgazdálkodásról, a vad védelmérõl és a vadászatról szóló törvénytervezet általános vitáját, azok nagyon jól tudták, hogy én személyben meglehetõsen keményen és vehemensen támadtam ezt a törvénytervezetet, számtalan módosító indítványom is volt, aminek persze egy nagy része nem került be a törvénybe.

Mindezt miért mondom? Ehhez képest ugyanakkor furcsállhatják azt, hogy azon képviselõ urak között vagyok, akik ezt a törvénytervezetet aláírásukkal jegyezték, és voltaképpen beterjesztõje vagyok. Aztán, hogy a dolgot továbbra is még furcsábbá tegyem, az eddigi hozzászólások szinte mindegyikével egyetértettem. A kivétel Gyimóthy Géza képviselõ úr. Nem személyeskedni akarok, de azt gondolom, hogy egy törvénytervezet megér annyit, hogy elõször is elolvassuk, másodszor pedig olyan tõmondatos állításokat fogalmazzunk meg, amelyek köthetõk a törvénytervezethez. Gyimóthy Géza képviselõ úr olyan általánosságokról beszélt véget nem érõ bõvített mondatokban, amely kapcsán egyáltalán reagálni sem érdemes.

Egyébként azért csak két mondatot hadd szóljak, és utána magáról a törvénytervezetrõl általánosságban. Gyimóthy Géza képviselõ úr azt állítja, hogy ez a törvénytervezet, amelyrõl most tárgyalunk, gyõztes csapat elvén változtat, és megpróbálja a megyei FM-hivataloknál dolgozó vadászati felügyelõk esélyét, lehetõségét, mandátumát negligálni. Nos, ez természetesen nincs így, merthogy a vadászati törvénytervezet annak idején szólt arról, hogy létrejön minden megyében egy vadászati hatóság, ahol már nem monopolhelyzetben dolgoznának az FM hivatalos vadászai.

A törvénytervezetrõl magáról annyit, hogy Medgyasszay László összes következtésével egyetértek, a törvénytervezet kapcsán kinyilvánított összes véleményével, mégis azt kell mondjam, hogy a következtetése - rosszul fogalmaztam - nem jó. Azt gondolom, hogy ez a köztestületi kamara, ami létrejön, semmi mást nem szolgál, mint azt, hogy abban a ma is meglévõ kaotikus helyzetben valamiféle rendezõ elv szerint rendet tegyen.

Azért azt tudni kell, hogy a vadászat terén elkövetett etikai szabálysértések sok esetben messzebbre vezetnek - ha jól belegondolunk, a vadászatot fegyverrel ûzik -, mintsem gondolnánk. Ezért én azt hiszem, hogy a jövõben, minthogy ez egy önkormányzati elven, választott képviselõkkel mûködõ testület, köztestületi kamara, igenis megvan a lehetõség arra, hogy ennek a mûködése, a munkája átlátható legyen, hogy ezt átláthatóvá tegyük a törvénytervezettel, és megvan a lehetõsége annak, hogy majdan a vadászati törvénynek a végrehajtási utasítás megjelenése után azokat az oldalhajtásokat a kamara felállásával lenyesegessük.

Még egy mondatot hadd mondjak a miniszter úr felszólalása kapcsán. Miniszter úr azt mondja, és természetesen a vadászati törvény errõl szól, hogy a megyei földmûvelésügyi hivatalok vadászai, vadászati felügyelõi - megjegyzem, itt mindig azt mondjuk, hogy vadászati felügyelõ, õk, kérem, vadászati, halászati és erdészeti felügyelõk - monopolhelyzetben voltak. Én nem akarom õket kárhoztatni. Aki egyszemélyben dönt bizonyos dolgokról, természetesen követhet el hibát. Én azonban nagyon sokszor tapasztaltam azt - és itt most nem akarom a példámat egy vagy két, vagy akár több megyére lebontani -, hogy tudatos diszkriminációban részesültek, a kedvezményezettek pozitív, a nem kedvezményezettek negatív diszkriminációban, és ott, ahol állami területeket, állami erdõterületeket ért ez a negatív diszkrimináció, ott bizony hosszú idõnek kell eltelni ahhoz, hogy a vadászati joggal élhetnek - nem akarom prejudikálni a bíróság döntését, de úgy tûnik, sok esetben a vadászati joggal majd a felperes élhet a jövõben -, és ott bizony komoly jövedelemkiesést jelent az, hogy a bírósági eljárás során vadgazdálkodás, vadászat, vadásztatás nem folyhat.

Talán többet nem is mondanék, csak annyit, hogy az SZDSZ-frakcióban is egyébként a törvénytervezetrõl, a magyar vadászati kamarákról szóló törvénytervezetrõl megoszlik a vélemény. Azt gondolom, hogy ez a törvénytervezet támogatható, és ha e mellett a rendezõ elv mellett mûködik jövõben a vadászat, a vadgazdálkodás, akkor azt hiszem, hogy sokat tehetünk annak érdekében, hogy a Gyimóthy képviselõ úr is által emlegetett etikai kihágások és azok a kövületek, akik még ma is szerinte élveznek bizonyos elõjogokat, a jövõben annyira ne élvezhessenek ilyeneket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage