Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Az már közhely, hogy nincs alkotmányozási szükséghelyzet. Hol van alkotmánymódosítási szükséghelyzet? Kétségtelenül két dologban feltétlenül fennáll. Én tudom, hogy a konstruktivitás lejáratott fogalom, de meg kell nézni, hogyan álltak hozzá az ellenzéki pártok az alkotmánymódosításhoz; például a KDNP 8 pontból 6-ot elfogadott, azzal, hogy pontosan ki kell dolgozni a normaszöveget, de elfogadjuk és nem ellenezzük. Amiben ellentét volt, az az igazságszolgáltatási tanács.

Szeretném rögzíteni, hogy mindannyian érdekeltek és elkötelezettek vagyunk a független magyar bíróság hatékony mûködése iránt, de ez nem ezzel a módszerrel valósítható meg. Hogy benne van-e, vagy nincs benne az alkotmánykoncepcióban: fel kell ütni az alkotmány-elõkészítõ bizottság jegyzõkönyveit. Nincs benne, mert ez a javaslatban szerepelt, csak elutasításra került - ezért nincs benne.

Hogy nincs benne az igazgatási kérdés: nincs benne, azért, mert amiben nincs megállapodás, abban az alkotmány eredeti szövege marad érvényben. Tehát meg van oldva az igazgatási kérdés. De ne mondjuk azt, hogy az igazságszolgáltatási tanács megoldható, mert nem szerepel a koncepcióban. Nem! Azért, mert 5 párt is elutasította az igazságszolgáltatási tanács létrehozását... (Közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból: Így van!), azért nem szerepel. A jegyzõkönyvet kell ehhez elolvasni, semmi mást. Szándékosan nem szerepel benne, de ez nem ad lehetõséget arra, hogy most felrúgjam, és a hátsó ajtón visszahozzam az igazságszolgáltatási tanácsot, ami nem oldja meg az igazságügyi reformot. Ez most erre van kihegyezve, a bíróság hatékony mûködési feltételei, tárgyi és személyi biztosítékai, azok oldanák meg az igazságszolgáltatás kérdését, nem pedig egy most, így elõrángatott igazságszolgáltatási reform. Ez nem oldja meg, mint ahogy a harmadik emeletre hiába akarok negyedik emeletet ráhúzni... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.), amíg a harmadik emelet beázik: addig ez nem jó módszer. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage