Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm a szót, alelnök asszony. Tisztelt Ház! Valószínûleg két dologban újat tudok mondani képviselõtársaimnak és államtitkár úrnak. Elõször is: hogy a szakképzés része-e a közoktatásnak vagy sem, úgy gondolom, hogy ezt nem az államtitkár úr dönti el, hanem valójában a közoktatási és a szakképzési törvény.

(8.40)

Az, hogy két tárcához tartozik a szakképzés, az mást jelent, mint hogy a közoktatást szerves résznek tekintjük, és gyakorlatilag a középfokú képzésnek több ága van: az egyik ága a szakképzés a szakmunkásképzõkkel és a szakközépiskolákkal, a másik ága az érettségit adó gimnáziumok. Ez egy egységes szerkezet, és nyilvánvaló, hogy a szakképzés intézményrendszere a közoktatáshoz tartozik, hiszen a szakközépiskola is, amirõl most szó van, egy olyan intézmény volt, aminek az egyik része szakközépiskola, a másik része pedig gimnázium. És ez a kormány is - ugyanúgy, mint az elõzõ kormány -, úgy gondolom, támogatta az egy intézményen, vagyis egy házon belüli különbözõ képzési irányokat mutató iskolát.

Tehát valószínûleg államtitkár úr nem pontosan fogalmazott; szeretném, ha nem venné le a kezét a továbbiakban a szakképzési intézményekrõl, hiszen a közoktatás szerves egészként tekintendõ.

A felvetett probléma pedig a következõ és nagyon egyszerûen vázolható. Ha egy úgynevezett komprehenzív iskolában vagy két irányú iskolában a gimnáziumi részt megszüntetik, ez azt is jelenti, hogy kevesebb diák lesz a kollégiumban; nyilvánvaló, hogy a kollégium is túl nagy méretû lesz. Homoki képviselõ úr arra hívta fel a figyelmet, hogy nem olyan egyszerû, mert ha egy gazdálkodó szervezet átvesz egy intézményt, akkor nem olyan egyszerû, hogy csak a gazdálkodási résszel foglalkozik, vagyis a hozzátartozó résszel, mert van egy gimnáziumi része, és van egy kollégiumi része. Ez pedig igazán a közoktatási minisztérium - ha úgy tetszik - törvényességi felügyelete alá tartozik. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

Azt gondolom, hogy érdemes lenne - utolsó mondat - ezekkel az ügyekkel foglalkozni, hiszen pont ez a parlament hozott egy olyan törvényt, hogy 18 éves korig tartó tankötelezettség lesz. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Tehát ha ezek az épületek - utolsó mondatom - megszûnnek, akkor nem lesz lehetõség teljesíteni. Elnézést kérek. Köszönöm. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap