Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Országgyûlés! Úgy gondolom, az oktatásügy egésze különös figyelmet érdemel most, az átszervezések idõszakában, amikor szinte meglepetésszerûen jelentkeznek nem várt problémák. Az annak idején hozott és most felmerült korábbi rendszabályok nem veszik le a felelõsséget a kormányról. A kormány felelõs különbözõ okok miatt az oktatásügy egészéért, és neki kell - legalábbis ellenõrzési szinten - figyelmet fordítania a konkrét esetekre és a nem kedvezõ folyamatokra.

A vállalatok nagyobb lehetõségei mindkét értelemben - a szakképzés segítése vagy a szakképzéssel, illetve általában korábban vállalt oktatási feladatokkal kapcsolatos elhatárolódása - egy nagyon összetett kérdés. Ha a fejlett országok világába tekintünk, nagyon eltérõ megoldások vannak. Van olyan ország, ahol a szakképzés kifejezetten állami feladat. Van olyan ország - s nem az utolsók közül való, érdemes Németországtól Japánig példákat kiemelni -, ahol a szakképzést a vállalatok önös érdekbõl is nagyon fontosnak tekintik és támogatják.

Úgy gondolom, Homoki János helyesen tette, amikor rávilágított egy élõ problémára, az illetékeseknek - önkormányzattól az oktatásügy legkülönbözõbb szintjeiig - a feladata az (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), hogy megnézzék, szabályszerûen, törvényszerûen jár-e el az illetõ vállalat, és kell-e a továbbképzendõ hallgatók érdekében állami beavatkozás. Köszönöm. (Taps a Fidesz, az MDF, a KDNP és az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap