Tokaji Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ma egy olyan expozénak voltunk a tanúi, amely számunkra, még ha nem is mindenben egyetértõ, sok vonatkozásban, úgy érzem, ennek ellenére figyelemre méltó. Kár, hogy idõnként kampányjellegû beszéddé változott, különösen az utolsó négy percben, de a humoros befejezés talán feloldotta bennünk a feszültséget.

Képviselõ úr, nem értek egyet önnel a házasságon belüli erõszak témájában. Bár nincs 35 éves ügyvédi múltam, de azért néhány éves gyakorlatom van. Sajnos, ez elõforduló eset. Úgy érzem, hogy a nõk Brdekében és védelmében nemcsak a testi sértést kell házasságon belül büntetni, hanem ha erõszakos cselekmény fordul elõ, akkor az erõszakos cselekményt, különösen amikor súlyos lelki sérelmeket is okoz, így ezt a fajta a cselekményt is. Egyébként az ön ilyen típusú elutasításával nem értek egyet.

A halálbüntetésrõl és annak idõleges visszaállításáról elmondták a véleményt. Én azonban azt hiszem, ön a minõsített esetekre gondol és nem általánosságban. A minõsített eseteknél viszont az én álláspontom nem esik öntõl olyan messze, a különös kegyetlenséggel, a nyereségvágyból, a bérgyilkosságból elkövetett emberölések visszatartásánál nem vagyok benne biztos, hogy nem elrettentõ-e a halálbüntetés. Én közelebb állok ahhoz a véleményhez, hogy igenis elrettentõ.

A büntetési tétel alsó határának felemelését jónak tartom, de igaza volt Kónya Imre úrnak abban, hogy ha a felsõ tételt nem emeljük, akkor összetolódik a kettõ, és igazán a mérlegelés nem szerencsés, vagy nem lesz sikeres.

És még valami: valóban igaz, hogy akkor lesz eredményes a büntetõjogunk, ha a bûncselekmény feltárása felgyorsul, következetes lesz és minél elõrehaladottabb.

Engedjen meg egy szójátékot a legvégén, gondolom, csak nyelvbotlás volt. Ön azt mondta, hogy az eljárás "eltököltsége", utána kijavította, eltökéltségrõl van szó. Amennyiben szóbotlás volt, elfogadjuk humornak, amennyiben utalás volt, ugyanúgy el tudjuk így fogadni. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap