Tímár György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÍMÁR GYÖRGY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Mélyen tisztelt Képviselõtársaim! Ennek a törvényhelynek az értékelése során én mint gyakorló jogász hívom fel az igen tisztelt képviselõtársaim figyelmét a praktikus szempontokra. Egyáltalán hogyan képzelik el végrehajtani ezt a büntetõjoganyagot, amelyrõl itt Dávid Ibolya szót ejtett?

A magam részérõl mindenben egyetértek a képviselõnõ által elõadottakkal. Igenis, normális körülmények között elképzelhetetlen az, hogy ennek a bûncselekménynek az elkövetését vagy el nem követettségét egzaktul a bíróság megállapíthatja. Legfeljebb úgy, mint ahogy Tóth Pál képviselõ úr célzott rá, az ártatlanság vélelmébõl kell kiindulni majd. No de akkor tulajdonképpen milyen joganyagot alkotna meg a Ház, ha ezt a módosítást elfogadná? Egy olyan jogszabályt, amelynek a végrehajtása egy teljesen bizonytalan és egyáltalán nem megnyugtató eredményre vezetõ, büntetõnyomozási vagy bírósági eljárásba torkollana bele.

Kérem, minden körülmények között kiszolgáltatott helyzetet hozna létre ez a joganyag a házaspár férfi tagja részére, mert hiszen bármilyen esetben felléphetne a feleség e törvényhely alapján. Éppen elég sok problémát okoznak az egyéb hasonló (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt az idõ leteltére.) - csak befejezem a gondolatot, elnök úr - tehát az egyéb hasonló joganyagok, amelyek például a lakásból való eltávolítás egyik eszközeként holmi erõszakot, nem nemi erõszakot, hanem erõszakos magatartást írnak körül.

(11.40)

Ne tetézzük mi egy újabb, végrehajthatatlan és bizonyíthatatlan joganyaggal a bírók problémáit! Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap