Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselõ Úr! Amikor földkérdésrõl beszélünk, akkor általában azzal szoktam kezdeni a nyilatkozatomat, hogy sem a kormány, sem a Földmûvelésügyi Minisztérium, sem pedig személyem nem járul hozzá ahhoz, hogy külföldiek Magyarországon földtulajdont a nevükre írathassanak, megvásárolhassanak, azt számukra bejegyezhessék.

Itt egy másik kérdésrõl van szó, a jogi személyek földszerzésének kérdésérõl, elsõsorban a volt termelõszövetkezetek, jelenleg valamilyen formában átalakult szövetkezetek földszerzésének a kérdésérõl. Azt, hogy itt külföldiek földhöz jussanak, véleményem szerint nagyon sokféleképpen lehet megakadályozni. Az elsõ és legfontosabb módszer az, hogy semmiféle olyan szerzõdést, amely révén külföldi magánszemély vagy külföldi jogi személy földet szerezhetne, ezeket a szerzõdéseket messzemenõen érvénytelennek kell tekinteni.

Azt hiszem viszont, azt, hogy a volt termelõszövetkezetek földszerzését hasonlóképpen és ilyen drasztikus módon megakadályozzuk, messzemenõen végig kell gondolni. Meggyõzõdésem ugyanis, hogy Magyarországon, egy jogállamban ha valakinek szuverén joga, hogy magángazdálkodást folytasson és földet hasznosítson ilyen szempontból, akkor nem hiszem, hogy ezt a jogát egy termelõszövetkezeti tagnak is csorbítani lehetne.

Azt azonban hozzá kívánom tenni: a föld külföldiek által indirekt úton történõ megszerzése elé olyan akadályokat lehet gördíteni - és erre számtalan példa van -, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik a külföldiek földszerzését. Errõl volt szó abban a nyilatkozatban. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap