Mészáros Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS GYULA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Megdöbbenve értesültem Magyarország legkedveltebb napilapjának május 10-i számából, hogy az APEH adótartozás miatt kiküldte végrehajtóit az Orosházi Új Élet Mezõgazdasági Szövetkezetbe, és lefoglalta a szövetkezet állatállományát, hozzáfogott az ingatlanok lefoglalásához, sõt, elvitte a pénztártól a szövetkezet tagjainak fizetését.

Az APEH annak ellenére foglalta le a mezõgazdasági szövetkezet termeléshez nélkülözhetetlen vagyontárgyait, hogy az idén januárban a szövetkezet és az APEH között megállapodás jött létre az adósság törlesztésének ütemezésérõl. Az pedig külön tanulmányt érdemelne, hogyan jött össze a szövetkezet 43 millió forintos adótartozása, melybõl a tõketartozás - a legrosszabb indulattal is - csak 22 millió.

(13.40)

Úgy látszik, az APEH nem fukarkodott a bírságok, a büntetõkamatok kirovásával.

Tisztelt Képviselõtársaim! Mint mezõgazdász jól ismerem a mezõgazdaság jövedelmezõségét, a kockázati tényezõket, a gazdaságok vergõdését, ezért az APEH eljárását rendkívül méltánytalannak és igazságtalannak tartom. Ez a szövetkezet erején felül mindent megtett, hogy tartozását rendezze. Eladta szárítóüzemét és vetõmagüzemét, tehát fontos termelési berendezéseit, és megállapodtak, hogy a vevõ az APEH- nak fizet - sajnos, ez nem így történt.

Kérem a tisztelt államtitkár urat, hogy ezt a példátlan esetet elejétõl a végéig szíveskedjen kivizsgáltatni. A polgárbarát APEH-et pedig arra kérem, hogy bírságaival és büntetéseivel a borhamisítók, az olajszõkítõk és a feketegazdaság más szereplõinek mûködését tegye lehetetlenné, ne a becsületes, szorgalmas parasztemberek életét keserítse. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap