Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Azt gondolom, együttesen el kellene gondolkoznunk azon, hogy tulajdonképpen mit is várunk az APEH-tõl, mit várunk azoktól a szervezetektõl, amelyek az adót és a járulékokat be kell hogy szedjék. Néhány perc múlva valószínûleg majd hallunk egy interpellációt, szintén ellenzéki oldalról, amelyik el fogja mondani, milyen tûrhetetlen dolog, hogy a tb-kintlevõségek olyanok, amilyenek, és miért nem szedi be kegyetlen szigorral a hatóság ezeket a járulékokat.

A járulékokra, ebben az esetben az adókra, az adófizetõ polgárok és az adófizetõ társaságok adóinak befolyására nyilvánvalóan szükségünk van azoknak a közfeladatoknak a finanszírozására, amely feladatokat a parlament elfogad. Tehát nem lehet egyszerre következetességet, szigort, ugyanakkor a konkrét esetekben pedig lágyságot és megértést követelni.

Amit ön fölvet, abban a részemre adott tájékoztatás szerint van egy apró pontatlanság. Ez így jelent meg az újságban is, ami alapvetõen befolyásolja az ügy megítélését. Nevezetesen az APEH vezetõi nekem azt állították, hogy semmiféle érvényes megállapodásuk nincs ezzel a szövetkezettel. Az utolsó ilyen megállapodás - a többedik - február végén lejárt. Ehhez képest õk még több mint két hónapot vártak, amíg szintén nem történt meg a fizetés, majd ezt követõen indították el azt az eljárást, ami a különbözõ törvények szerint abszolút lehetséges, sõt ami eljárásnak a végrehajtása feladata ennek a szervezetnek.

Szeretném azt is hozzátenni, hogy az adós ebben az esetben nem igazán nagy mezõgazdasági termelõ - erre szeretném felhívni a figyelmet -, hiszen jellemzõen úgy hasznosítja termelõeszközeit, hogy bérbe adja másoknak, tehát a kifejezetten itt folyó mezõgazdasági tevékenység ha nem is jelentéktelen, de meglehetõsen szûkös. Kérem, hogy képviselõ úr ezeket a tényeket is mérlegelje az ügy megítélésénél.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap