Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az egészségbiztosítási pénztárak, a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, általánosságban közismert néven: a társadalombiztosítás, azaz a tb, mint tudjuk több éve több százmilliárd forintos bevételhiányt görget maga elõtt. A kintlevõségek minél hatékonyabb térülése érdekében a tb 1993-ban megkapta a végrehajtási jogot. Az eredmények ellenére a bevétel hiánya nem csökkent, hanem egyre inkább növekszik.

Az elmúlt évek bizonyították, hogy miközben a tb agonizál, kintlevõségei behajtása terén többnyire legfeljebb egy-kétmilliós kisadósok körében ért el számottevõ eredményt. Valamelyest szigorodtak a jogszabályok, azonban az állampolgári fegyelmezetlenség továbbra is alapvetõ okozati tényezõje a magánszféra tartozásainak, valamint az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek és intézmények adósságállománya növekedésének is. A szigorodó jogszabályokat nem követte és nem követi következetesség, a több százezer adós esetében elenyészõ százalékban kerül sor büntetõfeljelentésre, a személyes mulasztás és felelõsség megállapítására, vagyonelkobzásra, a pénzmosások útján eltüntetett, átalakított milliós vagyonok megkeresésére.

A minden következmény nélkül csõdbe ment, felszámolt vállalkozások tartozásai simán leíródnak. Ha a felszámolás, végelszámolás során jut is néhány szem morzsa, azaz sokszor alighogy százalékos arányban kifejezhetõ néhány forintos bevétel, ezzel még az adósság nem térült meg. Az adósság, az államkasszában keletkezett hiány pedig csak akkor fog csökkenni, esetleg megszûnni, ha az államtól az állam akarata ellenére kölcsönvett, de reálisabban fogalmazva úgy is mondhatjuk, hogy kicsalt, ellopott forintokat a legkeményebb intézkedések útján az

llam erre kijelölt szervezetei behajtják, méghozzá mindennemû érdekeltséget, kapcsolatrendszert kikapcsolva.

Kérdezem államtitkár úrtól: ön szerint a bérbõl és fizetésbõl élõk, a nyugdíjasok, a munkanélküliek meddig tûrhetik még az egyértelmûen rajtuk lecsapodó közterhek hiányának növekedését, mely kétségtelen egyik igen jelentõs inflációs tényezõ? Milyen intézkedések megtételével kívánja a kormány hatékonyabbá tenni a tb-kintlevõségek mielõbbi térülését? Ugye, nem az adósságok leírásával és ezzel az egészségügyi és szociális ellátórendszerek további csonkításával?

Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap