Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nem osztom minden tekintetben képviselõ asszony aggodalmát a filmgyártás nehéz helyzetét illetõen. Ha csak a számokat nézzük, azt kell látnunk, hogy a nehéznek mondott idõszakban is évente 12-15 nagyjátékfilm készül el, a dokumentumfilmek száma pedig az 50-et is meghaladja.

Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy a film ügyében nem sikerült áttörést elérni a költségvetési alkufolyamat során. Ennek ellenére '97- ben 900 millió forint jut a Mozgókép Alapítványnak, 25 millió a Történelmi Film Alapítványnak, és a Nemzeti Kulturális Alap mozgóképes szakkollégiuma is mintegy 100 millió forintot fordít filmes pályázatok támogatására.

Képviselõ asszonynak igaza van abban, hogy a hazai moziforgalmazást és az egyre szaporodó kereskedelmi csatornákat is elárasztották a külföldi, elsõsorban amerikai filmek; ez azonban nem magyarországi sajátosság, világtendencia, ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem kell tennünk ellene. Egyrészt dolgozunk azon, hogy egy olyan járulékoltatási rendszert készítsünk elõ, amely akár filmtörvénnyel, akár más módon elsõdlegesen a külföldi kommersz filmek jegybevételét adóztatná meg a filmszakma javára; másrészt a még állami tulajdonban lévõ filmszakmai cégek privatizációja során a mûvelõdési tárca ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotókat, az archiválást, megõrzést, és a filmmûvészet támogatását szolgáló privatizációs döntések szülessenek.

Ami a filmtörvény elõkészítését illeti: ez folyamatban van, ha minden jól megy, szeptemberre benyújtjuk a kormánynak, és ezt követõen talán az Országgyûlés elé kerülhet. Abban azonban nem föltétlenül értenék egyet, hogy ebben a törvényben kvótákat szabjunk meg külföldi vagy magyar filmekre. Azt gondolom, az, hogy a magyar nézõ rossz amerikai filmek helyett rossz magyar filmeket nézzen, nem föltétlenül lehet cél, inkább a jó magyar filmek gyártását kéne támogatni, mint a külföldi filmek forgalmazását korlátok közé szorítani; a numerus clausus sohasem bizonyult hatékony megelõzõ eszköznek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(16.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap